Milán chce zakázat prodej jídla po půlnoci. ‚Zmrzlina po půlnoci je italská tradice,‘ protestují podnikatelé

před 1 týden 37

Milánská radnice navrhla zákaz prodeje jídla s sebou po půlnoci. Chce tak omezit hluk v ulicích. Návrh kritizují prodejci i někteří spotřebitelé. Omezení by se totiž týkalo také zmrzliny. A lízat ji v létě po půlnoci v ulicích je v Miláně tradice a součást kultury.

Milán 18:43 22. dubna 2024

Zmrzlina, zmrzlinářství, léto, ochlazení, sladkosti

Zákaz by měl platit od 17. května do 4. listopadu a týká se dvanácti milánských částí zejména v centru (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zákaz by měl platit od 17. května do 4. listopadu a týká se dvanácti milánských částí zejména v centru, včetně tříd Corso Como a Corso Garibaldi. Starosta města Giuseppe Sala totiž tvrdí, že obdržel již stovky stížností lidí, kteří v oblastech bydlí a kvůli hluku se nemohou pořádně vyspat.

‚Rozhodnutí zdravého rozumu.‘ Turín zakázal kouření na veřejnosti, pokud je v dosahu pěti metrů člověk

Číst článek

Podle návrhu by tak ve stanovené době měly restaurace uzavřít venkovní zahrádky o půl jedné v noci, o víkendech a svátcích o hodinu později. Pro pouliční stánky radnice podle rakouské agentury APA stanovila zavírací hodinu na dvanáctou hodinu.

O návrhu informoval náměstek milánského starosty Marco Granelli, který zodpovídá za veřejnou bezpečnost. V praxi by to bylo tak, že od půlnoci až do šesti do rána by se neprodávaly nápoje ani jídlo s sebou včetně vody, pizzy a zmrzliny. A právě zmrzlina je podle odpůrců vyhlášky jaksi přes čáru.

Večeře, procházka a zmrzlina

Zákaz kritizuje například milánská pobočka Asociace italských podnikatelů Confcommercio. Její šéf Marco Barbieri v rozhovoru pro britský deník Observer poukázal na to, že dát si v ulicích po horkém dni zmrzlinu je tradice a zvyk italských rodin – jít v létě po večeři na procházku a na zmrzlinu. A přestože obyvatele čtvrtí chápe, zákaz podle něj lidi z ulic nevyžene. Naopak bude mít velký dopad na obyvatele, turisty a podnikatele.

OBRAZEM: Zmrzlinových strojů mám 60 a všechny jsem vyzkoušel, říká majitel muzea v centru Prahy

Číst článek

Návrh vyhlášky kritizuje také italská asociace hotelů a restaurací Fipe. Předseda Lino Stoppani v rozhovoru pro italský deník Il Messagero upozornil, že omezení nic nevyřeší a pouze poškodí prodejce.

Výzvy kritiků na radnici ale příliš nerezonovaly. Starosta Sala se stále ohání „stovkami stížností na hluk nočních ulic“ a říká, že vyhláška nemění vesmírné zákony, ale pouze zavádí mírná omezení. Podnikatelé mají nicméně do 3. května čas na připomínky. A starosta ujišťuje, že je radnice ochotná udělat případně u zmrzliny výjimku.

Milán už podobný spor zažil, a sice před jedenácti lety. To se úřady pokusily zakázat konzumaci zmrzliny v ulicích jen ve čtyřech částech města. V tu chvíli začala „válka o kornoutky“ a protestní akce hnutí s názvem „Occupy Gelato.“ Demonstrovaly stovky lidí a tehdejší starosta Giuliano Pisapia nakonec ustoupil, uznal chybu a prohlásil, že lidé si přece mohou dávat zmrzlinu ve dne v noci a kdekoli chtějí.

Helena Berková, eza

Přečtěte celý článek