Miliony Čechů musí v příštích dnech poslat státu důležitý dokument. Kdo to neudělá, nafasuje tučnou pokutu

před 2 měsíce 52

Lidé si musí své povinnosti vůči státu sami hlídat. Nikdo je nebude upozorňovat, že mají udělat to či ono. Pakliže tak neučiní, musí se smířit s tím, že budou platit často i velmi tučnou pokutu. Úřady totiž musí být přísné. Pokud by si každý dělal, co se mu zachce, nikam by to nevedlo. Povinnosti se tedy musí tvrdě vymáhat.

Musíte jednat

V příštích dnech a týdnech by si přitom Češi měli připravit nejdůležitější dokument, který musí každoročně státu odevzdat. Nejde o nic menšího než daňové přiznání. Navzdory mnohým domněnkám ho musí podávat každý, kdo má nějaké příjmy, a to včetně zaměstnanců. Tam však často platí, že ho za ně podá firma, kde pracují. Výjimkou jsou situace, kdy mají třeba i různé přivýdělky nebo nějaké investice, které je třeba rovněž zdanit. To už za vás firemní účetní obvykle nebude chtít dělat.

Daňové přiznání tedy musí podat všechny osoby samostatně výdělečně činné nebo ti, kdo mají příjmy z prodeje cenných papírů, popřípadě dividend. Letos si navíc stát připravil velkou změnu, kterou musí ti, kdo daňové přiznání podávají, reflektovat.

OSVČ už totiž nebudou mít možnost podat daňové přiznání klasickou papírovou formou, ať už osobně na finančním úřadě nebo jeho odesláním poštou. Od toho totiž mají dnes už povinně zřízené datové schránky, přičemž od letošního roku je musí začít používat pro odeslání nejdůležitějšího dokumentu, tedy daňového přiznání za rok 2023.

Možností, jak to udělat, je přitom několik. Lze vyplnit klasický formulář, ať už na počítači nebo písemně a potom ho ofotit a zaslat datovou schránkou na příslušný finanční úřad. Mnohem lepší je však využít nových možností, které nabízí digitalizace státu.

Dokdy máte čas?

Za tímto účelem funguje portál Mojedane.cz, který není ničím jiným než jakýmsi online finančním úřadem, kde můžete dělat veškerá elektronická podání pro finanční správu. Přihlásíte se jednoduše pomocí identity občana nebo datové schránky. Následně už o vás bude portál vědět vše potřebné a do dokumentů, včetně daňového přiznání, vám to bude předvyplňovat.

Když potom do příslušného formuláře vyplníte vše potřebné, stačí kliknout na tlačítko odeslat a vše už se na finanční úřad přenese. Je to velmi pohodlné a ve skutečnosti výrazně příjemnější než vyplňovat stohy papírů.

📊 Startují pravidelné pondělní statistiky.

📊 K 11. 2. 2024 evidujeme 141 026 podaných přiznání k dani z příjmů.
📊 Dvoustránkový formulář využilo 31 560 fyzických osob. pic.twitter.com/RJeAdt7YaM

— Finanční správa ČR (@financnisprava) February 12, 2024

Každopádně, pokud využijete portálu Moje Daně, prodlouží se vám termín pro odeslání daňového přiznání o jeden měsíc. Standardně na to máte lhůtu do úterý 2. dubna 2024, ovšem pokud tak učiníte elektronicky, stačí ho podat do čtvrtka 2. května 2024. Kdo potom využívá daňového poradce, tomu se termín prodlužuje až do pondělí 1. července 2024.

Čtěte také: Vydělám si pěkných 150 tisíc měsíčně. Stát mi odpustí daně a ještě zaplatí bydlení. Naučte se v tom chodit

Finanční úřad potom ještě počítá s ochrannou lhůtou ve výši pěti dnů. Pokud se tedy o pár dní opozdíte, ještě se nic neděje. Potom už ale začnou naskakovat úroky a budou vyměřovány pokuty. Tomu je každopádně lepší se vyhnout.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek