Miloš Zeman bude přeložen na interní oddělení. ‚Rány jsou již uzavřené,‘ říká přednosta kliniky Keil

před 1 měsíc 34

Bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je od minulého týdne v pražské Fakultní nemocnici Motol, lékaři v pátek přeloží z jednotky intenzivní péče (JIP) na interní kliniku. Novinářům to řekla náměstkyně pro léčebně preventivní péči FN Motol Lucie Valentová Bartáková. Stav bývalého prezidenta Zemana je podle lékařů z podstaty jeho onemocnění nadále závažný. Hrozí i opakování trombózy, čemuž lékaři přizpůsobili léčbu.

Praha 10:57 22. března 2024

Miloš Zeman

Miloš Zeman, bývalý prezident České republiky | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zeman, který se léčí s diabetem, se v nemocnici minulý týden neplánovaně podrobil operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina.

Kvůli vzniklému otoku museli lékaři Zemanovi provést takzvané fasciotomie, tedy naříznout kryty svalů. Obě dvě už mohli uzavřít.

"Dosud jsme ošetřovali rány, které jsou teď uzavřené, takže dál už to bude o interní péči," uvedl přednosta Interní kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Motole Radan Keil.

Lékaři v pátek uvedli, že kvůli operaci musel být bývalý prezident několik hodin v umělém spánku a napojený na plicní ventilaci.

Další postup léčby

"Noha opravdu byla těžce postižená. Podařilo se nám odstranit hodně sraženin, šlo o velmi závažný nález," doplnil přednosta Kliniky zobrazovacích metod 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Roček.

Riziku, že se může trombóza opakovat, lékaři přizpůsobují další Zemanovi léčbu.

Exprezidentu Zemanovi nařízli lékaři kryt svalů na noze. Je při vědomí a spolupracuje při rehabilitaci

Číst článek

Exprezident nyní rehabilituje a udělá několik kroků s chodítkem. Délku hospitalizace zatím nelze podle lékařů odhadovat.

Bude záležet na hojení ran, rehabilitaci a výživě pacienta. Zemanův stav ale nadále hodnotí jako závažný.

Jde o takzvaného křehkého pacienta, jak lékaři označují většinou starší osoby náchylnější k více nemocem či komplikacím.

Další informace o zdravotním stavu bude nemocnice poskytovat v pondělí.

ČTK

Přečtěte celý článek