Miloš Zeman je po operaci ve vážném stavu

před 1 měsíc 36

Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit. Nemocnice to uvedla v tiskové zprávě zaslané ČTK. Podle ní byl exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina.

Mluvčí nemocnice Pavlína Danková ve čtvrtek uvedla, že Zeman byl hospitalizován kvůli nedokrvení nohy způsobené krevní sraženinou. 

Zemanovy obtíže souvisejí s diabetem. Dlouhodobě trpí neuropatií dolních končetin, kvůli níž je upoután na invalidní vozík.

Už na začátku prvního funkčního období lékaři informovali o tom, že prezident Zeman trpí polyfunkční neuropatii, kvůli které ztrácí cit v nohou, což bývá neurologická komplikace při cukrovce. Sám Zeman v září 2016 prohlásil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni, v listopadu 2017 hovořil o tom, že mu „odešla cukrovka“. Jeho lékař Miloslav Kalaš tehdy vysvětlil, že ke snížení hodnot glykemie přispělo dodržování diety a zhubnutí. V dubnu 2021 Zeman oznámil, že se rozhodl přesunout na vozík.

Během svého desetiletého prezidentského mandátu byl v nemocnici několikrát. Ve velmi vážném stavu byl po sněmovních volbách v roce 2021, kdy v Ústřední vojenské nemocnici strávil 48 dní, zpočátku na klinice intenzivní medicíny. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s prezidentovým chronickým onemocněním, které blíže neupřesnili. Z nemocnice se tehdejší prezident vrátit do lánského zámku, kde trávil většinu času do konce mandátu. Staraly se tam o něj nepřetržitě zdravotní sestry, které o něj pečují i po jeho odchodu z funkce v jeho nedalekém nově postaveném domě v Lánech.

Přečtěte celý článek