MIMOŘÁDNÉ VYSÍLÁNÍ: Slovensko volilo prezidenta. Po sečtení téměř poloviny hlasů vede Pellegrini

před 4 týdny 35

6. 4. 2024AktualizovánoPrávě teď|Zdroj:

ČTK

,

ČT24

Speciální ČT24: Slovensko volí prezidenta (zdroj: ČT24)

Slováci v sobotu v druhém kole prezidentských voleb vybírali mezi dvěma nejúspěšnějšími uchazeči o post hlavy státu z prvního kola. Po sečtení výsledků z téměř poloviny volebních okrsků vede Peter Pellegrini s 59,31 procenta před Ivanem Korčokem s bezmála 40,68 procenta. Podle volebního modelu společnosti Median SK pro RTVS Ivana Korčoka podporuje 51,1 procenta voličů, Petera Pellegriniho 48,9 procenta. Rozdíl se pohybuje v rámci statistické chyby. Průběžným výsledkům druhého kola se věnuje speciální vysílání ČT24.

Podle prvních dílčích výsledků v prezidentských volbách vede Pellegrini. Ten zprvu vedl i v prvním kole voleb, které nakonec vyhrál Korčok. Předpokládá se, že výsledky z větších měst budou známy později.

Průzkumy před volbami očekávaly těsný souboj obou finalistů. Podle volebního modelu Medianu pro RTVS slovenské prezidentské volby vyhraje kariérní diplomat Korčok, který by získal 51,1 procenta hlasů, předseda parlamentu a vládní strany Hlas–SD Pellegrini pak 48,9 procenta. Rozdíl je ale velmi těsný a pohybuje se v rámci statistické chyby. Průzkum agentura provedla během čtvrtka až soboty na vzorku 1507 dotázaných.

V prvním kole před dvěma týdny obdržel občanský kandidát s podporou opozičních stran Ivan Korčok 42,51 procenta hlasů, zatímco Peter Pellegrini, kterého podpořily všechny tři vládní strany, měl 37,02 procenta.

Právo hlasovat mělo více než 4,3 milionu voličů. Slovenská státní volební komise oznámila, že během druhého kola prezidentských voleb nezaznamenala žádné významné incidenty a volby dle dostupných informací proběhly v souladu s předpisy. Potvrdila to i policie.

Komise také během dne informovala, že dvě z více než 5900 volebních místností byly ráno otevřeny oproti plánu o pět minut později. Kvůli tomu se tam hlasování o tuto dobu prodloužilo.

Korčok dlouhodobě zastává proevropské názory, je také pro další podporu Ruskem napadené Ukrajiny. Kritizoval rozsáhlé změny ve slovenském trestním právu, jejichž část po schválení parlamentem pozastavil ústavní soud, a také vládní návrh na změny ve fungování veřejnoprávního rozhlasu a televize (RTVS), které by podle kritiků vedly k ovládnutí RTVS státem.

Pellegrini podpořil vládní návrh na snížení trestů za ekonomickou kriminalitu či korupci, zkrácení délky promlčecích dob trestných činů a zrušení elitního útvaru prokuratury. Volá po zastavení palby na Ukrajině a zahájení mírových jednání. Zatímco v minulosti podporoval dodávky zbraní Kyjevu, nyní hájí rozhodnutí vlády premiéra Roberta Fica (Smer–SD) neposkytovat napadené zemi vojenskou pomoc ze státních zásob.

Nový slovenský prezident nastoupí do úřadu v polovině června, kdy skončí pětiletý mandát Zuzany Čaputové. První žena ve vrcholné politické funkci v zemi se o znovuzvolení neucházela.

Přečtěte celý článek