Ministerstvo: Právo podat tři přihlášky na SŠ využila většina uchazečů

před 3 týdny 39

foto Ilustrační foto - Screenshot elektronického systému DiPSy pro přihlašování na střední školy.

Praha - Právo podat tři přihlášky na střední školu využila většina uchazečů, v průměru to bylo 73 procent. Přihlásit se na tři obory místo dvou mohli letos poprvé. V Praze využilo této možnosti přes 80 procent uchazečů, naopak v Královéhradeckém kraji to bylo 66 procent. Největší nesoulad mezi kapacitou škol a poptávkou uchazečů je v případě gymnázií, zejména víceletých. Velký převis poptávky je i u některých čtyřletých maturitních oborů, jako je například asistent zubního technika, veterinářství nebo bezpečnostně právní činnost. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo školství.

Pro všechny zájemce o maturitní obory s výjimkou uměleckých škol s talentovou zkouškou je povinná jednotná přijímací zkouška. Na čtyřleté maturitní obory a obory nástavbového studia se bude konat v pátek a v pondělí, meziročně se k ní podle dat organizace Cermat přihlásilo asi o 4000 víc lidí než loni, je jich asi 94.000. K jednotné přijímací zkoušce se letos podle dat organizace Cermat přihlásilo víc než 121.000 uchazečů, zhruba o 5000 víc než loni. Zájemci o víceletá gymnázia budou zkoušku konat 16. a 17. dubna.

Podle aktualizovaných dat podalo letos přihlášku do všech oborů středních škol včetně těch s výučním listem asi 157.000 lidí, z toho necelých 152.000 do denní formy studia. Do všech maturitních oborů si přihlášku s nejvyšší prioritou podalo 123.404 lidí, z toho 119.533 do denní formy studia.

Nabídku míst na středních školách ve všech formách studia tvoří maturitní obory z asi 67 procent, zbytek jsou obory nematuritní a konzervatoře. Maturitní obory jsou přitom první volbou téměř 80 procent všech uchazečů o střední školy. Kapacita středních škol pro následující školní rok je podle ministerstva v souhrnu o asi 5400 míst vyšší než loni. V denním studiu je podle ministerstva kapacita vyšší o zhruba 3700 míst.

Pokud bylo první volbou uchazeče čtyřleté gymnázium, dal si podle ministerstva i své další přihlášky nejčastěji na gymnázia, a to v 53 procentech. Ve 31 procentech si tito uchazeči dávali své další přihlášky na ostatní maturitní obory a v 15 procentech na lycea. Uchazeč, který nejvíce chtěl na lyceum, si své další přihlášky dával nejčastěji na ostatní maturitní obory, a to v 63 procentech, dále pak znovu na lycea v 17 procentech případů a zhruba ve stejné míře na čtyřletá gymnázia.

Pokud uchazeč uvedl na prvním místě maturitní obor s výjimkou gymnázií a lyceí, pak i jeho další přihlášky byly nejčastěji znovu na tyto obory, a to v 72 procentech. V 16 procentech si tito uchazeči dali své další přihlášky na nematuritní obory s výučním listem. Pokud uchazeč uvedl na prvním místě nematuritní obor, dával i své další přihlášky nejčastěji znovu na nematuritní obor s výučním listem, a to v 87 procentech. Asi sedm procent uchazečů, kteří nejvíce chtějí na nematuritní obor s výučním listem, si nepodalo žádnou další přihlášku.

Žáci nově na přihláškách určovali, na kterou školu chtějí nejvíce. Nový elektronický systém připravený Cermatem vznikl s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který to provázel v minulosti. Odpadne mimo jiné administrativa se zápisovými lístky a odvoláními.

Přečtěte celý článek