Ministři obrany USA a Izraele hovořili o stabilitě v regionu a dění v Pásmu Gazy

před 1 týden 23

foto Ilustrační foto - Americký ministr obrany Lloyd Austin.

Washington - Americký ministr obrany Lloyd Austin dnes hovořil se svým izraelským protějškem Joavem Galantem. Pentagon podle agentury Reuters uvedl, že ministři diskutovali o úsilí o udržení stability v regionu, o posledním vývoji v Pásmu Gazy a o opatřeních, jež mají urychlit humanitární pomoc civilistům v Pásmu Gazy.

Rozhovor se uskutečnil nedlouho poté, co Izrael patrně provedl první omezený odvetný úder na Írán za masivní íránský útok na Izrael z noci na neděli. V noci na dnešek se ozvaly exploze na letecké základně poblíž středoíránského města Isfahán.

Íránský útok byl reakcí na vzdušný úder na íránský konzulát v Damašku, který je připisován Izraeli a při němž 1. dubna zemřelo 16 lidí, včetně sedmi elitních příslušníků íránských revolučních gard.

Nadále panují obavy z eskalace napětí v regionu, který je poznamenán konfliktem mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy a neutěšenou humanitární situací na tomto palestinském území.

Spojené státy jsou nejvýznamnějším spojencem Izraele. O víkendu by měla americká Sněmovna reprezentantů schvalovat mimo jiné balík pomoci Izraeli v objemu 26 miliard dolarů (zhruba 615 miliard korun).

Přečtěte celý článek