Ministryně Langšádlová končí. Odpoledne podá demisi, tvrdí média

před 1 týden 27

Podle informací, s nimiž přišel deník Blesk, skončí dnes odpoledne ve funkci ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová. Podat demisi by měla dnes v jednu hodinu po poledni.

Jak píše Blesk, s prací ministryně Langšádlové bylo vedení TOP 09 dlouhodobě nespokojeno, protože šlo o „neviditelnou ministryni“. Na mimořádném zasednábí vedení strany, které se uskutečnilo ve středu, tak padlo rozhodnutí o jejím odvolání. Langšádlové vyčítala strana, ale i někteří její vládní kolegové, že je nevýrazná a nemá potřebnou autoritu.  

Na přímý dotaz, zda bude Helena Langšádlová opravdu odvolána, předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová nezareagovala. Odpověď neposkytnul ani místopředseda strany Tomáš Czernin.

Podporu Langšádlové vyjádřilo naopak vedení středočeské organizace, kteří podle Blesku „nepokládají náhlou změnu rok a půl před volbami za správnou“. K případným vnitrostranickým sporům se ale předseda organizace Václav Švenda nechtěl vyjadřovat.

Helena Langšádlová na schůzce tvrdila, že dělá svoji práci nejlépe, jak umí a že za ní i jejím týmem je vidět obrovský kus práce. Odkazovala se také, že její neviditelnost v médiích je způsobena neatraktivitou složité vědecké agendy pro média. Od zástupců vysokých škol a Akademie věd či Svazu průmyslu a dopravy dostávala prý pozitivní zpětnou vazbu.

Podle nepotvrzených mediálních spekulací by měl Helenu Langšádlovou ve funkci nahradit místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

Přečtěte celý článek