Ministryně Langšádlová z TOP 09 skončí ve vládě, rozhodla se podat demisi

před 1 týden 43

 Radek Bartoníček

Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. O konci ministryně ve vládě se mluvilo už delší dobu.

Média spekulují, že by Langšádlovou mohl nahradit poslanec z Královéhradeckého kraje a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

Premiér Petr Fiala (ODS) byl o změně informován, sdělil ředitel komunikace TOP 09 Jan Kocourek. Členy vlády odvolává a jmenuje prezident republiky na návrh ministerského předsedy. O nástupci Langšádlové chce TOP 09 nejprve jednat s premiérem Fialou a také s prezidentem Petrem Pavlem. Na jednání si chce rezervovat několik dní.

"Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro vědu, výzkum a inovace Heleně Langšádlové za její dosavadní cennou práci a bere na vědomí její rozhodnutí podat demisi na post ministryně vlády ČR," zní usnesení užšího vedení vládní strany, které se sešlo ve středu večer.

Langšádlová (TOP 09) před jednáním předsednictva sdělila, že cítí podporu vysokých škol, Akademie věd i Svazu průmyslu a dopravy. Za ní a jejím týmem je obrovský kus odvedené práce, uvedla. Odborníci z vědecké komunity, které tento týden oslovila ČTK, zvažovaný konec ministryně kritizovali. Podle nich za své působení ve funkci odvedla výsledky a její odvolání by přerušilo slibně započatou práci.

TOP 09 je nejmenší vládní silou, v osmnáctičlenném kabinetu pětikoalice má dvě místa. Kromě končící Langšádlové ji tam reprezentuje ministr zdravotnictví Válek. Šest postů mají ve vládě občanští demokraté, Starostové čtyři a Piráti a lidovci shodně po třech křeslech.

Přečtěte celý článek