Ministryně pro vědu a výzkum Langšádlová končí. Rozhodla se podat demisi

před 1 týden 29

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi. TOP 09 to uvedla ve čtvrteční tiskové zprávě. Podrobnosti sdělí Langšádlová spolu s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na odpoledním briefingu. Premiér Petr Fiala (ODS) byl o změně informován.

Aktualizováno Praha 8:19 25. 4. 2024(Aktualizováno: 8:49 25. 4. 2024)

Helena Langšádlová

Helena Langšádlová | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro vědu, výzkum a inovace Heleně Langšádlové za její dosavadní cennou práci a bere na vědomí její rozhodnutí podat demisi na post ministryně vlády ČR,“ zní usnesení vedení vládní strany, které se sešlo ve středu večer.

O nástupci Langšádlové chce TOP 09 nejprve jednat s premiérem Fialou a také s prezidentem Petrem Pavlem. Na jednání si chce rezervovat několik dní. Členy vlády odvolává a jmenuje prezident republiky na návrh premiéra.

Ministryně Langšádlová chce řešit dezinformace. Připravila opatření, vláda jí ale zatím nedala ‚zelenou‘

Číst článek

O konci ministryně Langšádlové se ve vládě mluvilo už delší dobu. A ve straně rostla nespokojenost s její dosavadní prací.

Langšádlová ale ještě před středečním jednáním předsednictva uvedla, že za ní a jejím týmem je obrovský kus odvedené práce, za kterou si stojí.

Odborníci z vědecké komunity, které v pondělí oslovila agentura ČTK, však možný konec ministryně kritizovali. Podle nich za své působení ve funkci odvedla výsledky a její odvolání by přerušilo slibně započatou práci.

TOP 09 má v osmnáctičlenné vládě Petra Fialy dva ministry. Kromě končící Langšádlové je členem kabinetu ještě ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Šest postů mají ve vládě občanští demokraté, Starostové čtyři a Piráti a lidovci shodně po třech křeslech. Odchod Langšádlové je osmá změna ve Fialově vládě.

Že jsem „neviditelná”?

Napsala jsem nový zákon o výzkumu, vývoji, inovacích a transferu znalostí.

Udržela jsem stabilní financování výzkumu z národních prostředků.

Zdvojnásobili jsme stipendium pro doktorandy bez pracovního úvazku.

Jednám o započítání let úspěšně… pic.twitter.com/o2ExxyBaDx

— Helena Langšádlová (@H_Langsadlova) April 23, 2024

ČTK

Přečtěte celý článek