Ministryně pro vědu a výzkum Langšádlová z TOP 09 podala demisi. Ztratila podporu strany

před 1 týden 29

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi. TOP 09 to dnes oznámila v tiskové zprávě. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně.

O konci ministryně v koaliční vládě se mluvilo už delší dobu. Média spekulují, že by Langšádlovou mohl nahradit poslanec z Královéhradeckého kraje a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

Premiér Petr Fiala (ODS) byl o změně informován, sdělil ředitel komunikace TOP 09 Jan Kocourek. Členy vlády odvolává a jmenuje prezident republiky na návrh ministerského předsedy. O nástupci Langšádlové chce TOP 09 nejprve jednat s premiérem Fialou a také s prezidentem Petrem Pavlem. Na jednání si chce rezervovat několik dní.

„Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro vědu, výzkum a inovace Heleně Langšádlové za její dosavadní cennou práci a bere na vědomí její rozhodnutí podat demisi na post ministryně vlády ČR,“ zní usnesení užšího vedení vládní strany, které se sešlo ve středu večer.

 Vláda splnila většinu slibů. Inflace i cena energií klesla, dočkáme se růstu mezd

Ministryně se rozhodla podat demisi, protože ztratila podporu své mateřské strany. Vedení TOP 09 vadilo, že neumí veřejně prodat svou práci a je málo vidět, řekla dnes v rozhovoru Deníku N. Rozhodnutí stranického vedení respektuje, podrobnosti sdělí spolu s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou strany Vlastimilem Válkem na odpoledním briefingu v Poslanecké sněmovně.

„Já si za svojí prací stojím. Za mnou stojí rektoři, akademická obec, Akademie věd a Svaz průmyslu a dopravy. Končím kvůli tomu, že jsem svoji práci neuměla veřejně prodat. Neměla jsem lajky,“ uvedla odcházející ministryně.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) ocenil práci ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové (TOP 09). Posunula dopředu propojení výzkumu s praxí, sdělil. 

„Helena Langšádlová mě v minulých dnech o celé situaci informovala. Paní ministryni se podařilo řadu věcí výrazně posunout dopředu, například v oblasti propojení výzkumu s praxí, a já ji za to děkuji. Jsem v kontaktu s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou, o nástupci paní ministryně bych chtěl mít jasno příští týden,“ uvedl Fiala.

Přečtěte celý článek