Miss Československo hledala podle zakladatele osobnosti, soutěž slaví 35. výročí

před 3 týdny 36

foto Setkání k 35. výročí existence soutěže Miss Československo, která se konala poprvé v roce 1989 v Ostravě, 10. dubna 2024, Praha. Bývalý prezident Miss Miloš Zapletal a Miss ČR 2006 a Miss World 2006 Taťána Kuchařová.

Praha - Opravdové osobnosti, a ne jen nejkrásnější dívky hledala soutěž Miss Československo. Při oslavách 35. výročí vzniku soutěže to dnes řekl zakladatel Miss Československo - později Miss České republiky - Miloslav Zapletal. Soutěž se poprvé konala v dubnu roku 1989 a v prvním ročníku vyhrála Ivana Christová.

Největší předností soutěže bylo podle Zapletala, který byl léta prezidentem miss, že se snažila najít osobnosti. "Byl to součet toho, jak ta dívka vypadala v šatech, v plavkách, co umí a že je to nějaká osobnost," vzpomínal nyní na první ročníky soutěže. "Od začátku jeho miss měly takovou kulturní hodnotu, byly jiné, byly dynamické, byly tam známé osobnosti," dodala vítězka prvního ročníku Christová.

Zapletalova soutěž navázala na podobné akce z minulosti. V Československu se soutěž pořádala poprvé už v roce 1966, a to pod názvem Dívka roku. Když Zapletal v roce 1989 soutěž obnovil, musel o změnu názvu na Miss Československo bojovat s tehdejšími příznivci režimu.

Zapletalově Miss ČR od roku 2005 konkurovala Česká Miss, kterou pořádala Michaela Maláčová (provdaná Bakala), vítězka soutěže z roku 1991. Vzájemné spory o název, které opakovaně řešily i soudy, skončily v roce 2011, kdy se obě soutěže krásy sloučily pod hlavičkou České Miss.

Oslav 35. výročí Miss Československo se zúčastnilo několik účastnic soutěže z různých ročníků, mezi nimi například Taťána Kuchařová, Michaela Salačová nebo Ivana Christová. Na vzpomínkovém večeru byli také bývalí porotci a fotografové či režisér Jiří Adamec. Akci moderoval Jan Čenský, který byl i moderátorem několika ročníků soutěže miss.

Přečtěte celý článek