Místo návrhu zaneseš veřejný prostor drby, spekulacemi a pomluvami. Kalousek se pustil do Babiše

před 3 týdny 30

Hnutí ANO ve čtvrtek svolalo mimořádnou schůzi sněmovny kvůli „vymlčeným korupčním kauzám vládních stran“. Během ní opoziční poslanci včetně šéfa ANO Andreje Babiše několik hodin kritizovali vládu, schůzi ale nakonec neprosadili. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na sociální síti Babiše upozornil, že by místo toho měl říct svou verzi penzijní reformy. „Místo návrhu na zajištění budoucnosti zaneseš veřejný prostor drby, spekulacemi a pomluvami,“ vzkázal ostře.

„Korupci a klientelismus má ODS v krvi. Názorně se to ukazuje na současné kauze Fialovy kampeličky, nejen kvůli které se dnes hnutí ANO rozhodlo svolat mimořádnou schůzi sněmovny,“ oznámil ve čtvrtek Babiš.

„Už dekádu marně čekáme, kdy zveřejníš svoji verzi penzijní reformy, Andreji Babiši. Veřejně jsi to slíbil na jaře 2015 a nic. Nejsi toho mocen, přitom by za to mimořádná schůze stála. Tak místo návrhu na zajištění budoucnosti zaneseš veřejný prostor drby, spekulacemi a pomluvami. Toho jsi mocen kdykoliv. Každý holt dělá to, co umí,“ napsal mu na to Kalousek.

Reformu penzí řeší v poslední době koalice s opozicí a prezidentem Petrem Pavlem. Výdaje na důchody postupně rostou. Tvoří teď asi třetinu celkových výdajů státu. Loni do starobních, invalidních a pozůstalostních penzí putovalo 685,3 miliardy korun. Proti předchozímu roku 2022 to bylo o 97,2 miliardy korun víc. Penzijní výdaje se tak meziročně zvedly téměř o 17 procent.

Systém důchodového pojištění skončil loni v deficitu 72,8 miliardy korun. Podle propočtů by beze změn v nastavení schodek v polovině století činil kolem pěti procent HDP, v dnešních cenách tedy asi 350 miliard korun.

Pavel po schůzce v březnu řekl, že odpovědnost politiků všech stran u reformy penzí je společná a sdílená. Podle prezidenta panuje shoda v tom, že k dosažení udržitelnosti systému penzí jsou nutné zásahy a bude se muset prodlužovat i důchodový věk. „To je naprosto nezbytný parametr,“ uvedl prezident.

Hnutí ANO nicméně následně začalo tvrdit, že žádná shoda na prodlužování odchodu do důchodu není. Babiš na Facebooku uvedl, že hnutí se zvýšením věku odchodu do penze nesouhlasí a nikdy souhlasit nebude. „Kdybychom byli ve vládě, dostatek peněz na důchody vždycky najdeme,“ konstatoval.

„Překvapila nás rétorika prezidenta, že je na tom shoda. To, že se proti něčemu kategoricky nevymezíme a jsme připraveni projít nové podklady, neznamená, že s tím souhlasíme,“ řekl také místopředseda ANO Karel Havlíček. Svou verzi důchodové reformy ale ANO odmítá sdělit.

Přečtěte celý článek