Místo úspor plýtvání. Policie udělá ze sekretářek a řidičů za měsíc policisty

před 2 měsíce 80
Twitter

V rámci „konsolidačního balíčku“ by mělo od policie odejít celkem 682 civilních zaměstnanců. Neodejdou, policie z řady z nich za měsíc vyrobí policisty ve služebním poměru. Budou brát víc, jen z jiné kapitoly a časem budou mít i nárok na výsluhový příspěvek. Kverulant proti této ničemnosti protestuje a obrací se se stížností na Rakušanův resort na Nejvyšší kontrolní úřad. Věrolomné politiky a rozežrané úředníky je třeba kontrolovat neustále a to Kverulant dělá už od roku 2009. Kontrolujte je s námi finanční podporou našeho úsilí.

Ilustrační koláž vytvořená Kverulantem za pomoci AI Bing images create

Loni byla ještě sekretářkou, která měla na starosti personalistiku a vařila kávu. Tak začíná článek Tomáše Lánského z iDNES.cz, který na tuto ničemnost v Rakušanově rezortu upozornil jako první. Teď je z ní policistka s hodností kapitána, služební zbraní a mnohem vyšším platem. Za pouhý měsíc. Podobné je to u dalších 150 lidí, kteří u policie dělali referenty, účetní, řidiče a IT specialisty. Policie nyní hromadně „vyrábí“ během měsíčních kurzů policisty ze svých občanských zaměstnanců. Jejich pracovní zařazení se přitom nezmění. Dál budou v kanceláři, jen v uniformě. Budou brát víc, jen z jiné kapitoly a časem budou mít i nárok na výsluhový příspěvek a to časem zatíží státní rozpočet ještě víc než kdyby zůstali na civilních tabulkách.

Náklad na výplatu policejních výsluh se téměř zdvojnásobil

Výsluhy náleží bývalým příslušníkům po odchodu do civilu a jejich výše záleží na počtu odsloužených let. Kverulant zjistil, že v roce 2023 stát bývalým příslušníkům ozbrojených složek vyplatil na výsluhách téměř 12,5 miliardy korun. Přitom v roce 2019 to bylo „jen“ 7,5 miliardy korun. Mezi roky 2019 až 2023 je to nárůst 64 %.

K největšímu nárůstu vyplacených příspěvků došlo v té největší kapitole. Od roku 2019 do konce roku 2023 bylo policistům a hasičům vyplaceno celkem 26,7 miliardy korun. Zatímco v roce 2019 stačily na vyplácení 24 254 bývalých policistů jen 4 miliardy v roce 2023 už vnitro z veřejných rozpočtů muselo vydat 7,2 miliardy korun. Vypláceno už je 31 138 bývalých policistů.

Vyplacené výsluhové příspěvky 2019 až 2023 graf Kverulant.org zdroj dat MVČRVyplacené výsluhové příspěvky 2019 až 2023 graf Kverulant.org zdroj dat MVČR

Z výše uvedeného je zřejmé, že nárůst vyplacených příspěvků policistům je téměř dvojnásobný. I to je jeden z důvodů proč absolutní korunová hodnota státního dluhu na konci roku 2023 dosáhla rekordní výše 3 191 miliard korun, což oproti konci roku 2022 představuje další nárůst a to o 297 miliardy. V relativním vyjádření činil státní dluh vůči HDP 43,2 % oproti 42,7 % na konci roku 2022. A bude ještě hůř. Podle makroekonomické predikce Ministerstva financí ze srpna 2023 bude státní dluh činit na konci roku 2024 celkem 3 448 miliard a v roce 2026 už bude atakovat hranici 4 000 miliard korun.

Kverulant se svými zjištěními seznámil kolegium Nejvyššího kontrolního úřadu a všechny senátory a poslance. Protestuje proti postupu Rakušanova rezortu a volá po reformě výsluhového systému.

Prosba o podporu

Kverulant hlídá věrolomné politiky a rozežrané úředníky už od roku 2009. Pomáhejte nám v tom jakkoliv malým, zato však pravidelným darem. 

Vojtěch Razima

Twitter
Přečtěte celý článek