Mladá houslistka, dětský sbor a jedna premiéra pod taktovkou Hron. Symfonici zahrají v Betlémské kapli

před 2 měsíce 38

Betlémskou kapli v Praze v poslední únorový den rozezní čtyři díla v podání rozhlasových symfoniků pod taktovkou mladé dirigentky Aleny Hron. Zazní Pohádka o krásné Meluzíně od Felixe Mendelssohna, následovat premiéra kompozice současné skladatelky Jany Vöröšové Chlapeček a Dálka. Posluchači si užijí také Brilantní fantazii Henryka Wieniawského v doprovodu houslistky Diany Chaushevy a koncertní večer zakončí Nedokončená od Franze Schuberta.

Praha 16:08 27. února 2024

Alena Hron

Alena Hron | Foto: Michal Bareš

Dirigentka Alena Hron (dříve Jelínková), která 29. února v Betlémské kapli povede Symfonický orchestr Českého rozhlasu, je perspektivní členkou nové generace českých dirigentů. Už během studií spolupracovala s řadou symfonických orchestrů, předloni začala pravidelně spolupracovat s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

Concertino Praga | Foto: Petra Hajská | Zdroj: SOČR

V Betlémské kapli se Hron postará o výslednou souhru rozhlasových symfoniků s mladou bulharskou houslistkou Dianou Chaushevou. Ta stále ještě studuje na Národní hudební škole Lyubomira Pipkova. V rodném Bulharsku už ale vyhrála řadu soutěží.

Chausheva už s rozhlasovými symfoniky v minulosti spolupracovala, za sebou má ale i další vystoupení s mnoha evropskými tělesy.

Zúčastnila se také mistrovských kurzů a akademií vedených nejlepšími hudebníky dneška.

Meluzína a premiéra

Koncert v Betlémské kapli odstartuje Mendelssohnova předehra Pohádka o krásné Meluzíně. Ta je variací na příběh ženy, která musí za trest strávit jeden den v týdnu jako mořská víla. Když to odhalí její muž, promění se žena ve vílu navždy a muži se zhroutí svět.

Mendelssohn zachycuje v díle spíš náladu než děj. V roce 1833 věnoval tuto předehru jako dárek k narozeninám své starší sestře Fanny, pianistce a skladatelce.

Jako druhé v pořadí zazní ve své premiéře, odložené z roku 2021, dílo Jany Vöröšové, které vychází z knihy Chlapeček a Dálka od Daisy Mrázkové. Kniha je poetické zamyšlení nad hlubším smyslem lidské existence a jeho příběh se odehrává v kulisách zimní krajiny.

Dílo Chlapeček a Dálka doprovodí Dětský sbor Českého rozhlasu pod vedením Věry Hrdinkové jako komplikovanější vícehlas. Ani orchestrální část nebude ochuzena, uplatní se totiž nejen neobvyklá hřmotidla, ale na hudební nástroje zahrají i děti.

Hudební skladatelka Jana Vöröšová | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Následně orchestr přejde k Brilantní fantazii Henryka Wieniawského, v originále Fantaisie brillante sur Faust, z roku 1865. V 19. století byly faustovské téma a žánr fantazie velmi oblíbené a dostaly se až do virtuosní skladby polského rodáka.

Večer zakončí Osmá, takzvaná Velká symfonie Franze Schuberta.

To vše zazní ve čtvrtek 29. února od 19.30 hodin v Betlémské kapli. Lístky je možné zakoupit zde.

Záznam koncertu odvysílá stanice Vltava 18. března.

kac

Přečtěte celý článek