Mladí vinaři z Mikulova protestovali proti zdanění tichého vína. Přijdeme o budoucnost, tvrdí

před 1 týden 30

Asi čtyřicítka studentů vinařských oborů protestovala na hlavním silničním tahu z Mikulova do Vídně proti zavedení spotřební daně na víno. Zpomalením dopravy chtěli mladí vinaři upozornit na to, že zdanění tichého vína se výrazně dotkne i jejich budoucnosti. „Já se těm mladým vůbec nedivím, protože pokud se zavede spotřební daň na víno, tak od vinaře se to víno zdraží o dvacet korun, prodejce si na to nasadí marži a DPH, v obchodě to víno bude dražší o 50 korun. A víno o 50 korun dražší je neprodejné,“ uvedl pro CNN Prima NEWS tajemník Svazu BIO vinařů Jan Cibulka s tím, že „80 procent vín se prodá do stokoruny a tam se prostě nevejdeme.“

K TÉMATU: Jihomoravští vinaři hrozí stěhováním za hranice. Děsí je možné zdanění tichých vín

V České republice je přitom tiché víno jediným typem alkoholu, který nepodléhá spotřební dani. Jiným výrobcům alkoholu proto výjimka připadá nefér. „Hodně se ozývají třeba pivovarníci, ale ti si neuvědomují, že si můžou pivo uvařit několikrát do roka, kdežto my tu surovinu máme jednou za rok a na to jsme navázaní,“ podotkla studentka a organizátorka protestu Marie Šlancarová.

Zdanění tichého vína prosazuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), shoda je i ve vládní koalici. „Myslím, že výjimka je nesystémová a nepracuje s faktem, že zdanění návykových a zdraví škodlivých látek má nějakou regulační úlohu,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

V případě dodržení určitých podmínek by daň podpořili i lidovci, kteří byli původně zcela proti. „Systém by musel být administrativně nastavený jednoduše, aby to neznamenalo další dramatický nárůst byrokracie. Musíme hledat cestu kompenzace případných dopadů na české a moravské subjekty,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

O zdanění tichého vína chtějí politici jednat koncem května. Pokud se vláda shodne, začne spotřební daň na tiché víno platit od příštího roku.

Přečtěte celý článek