Martin John vystudoval obory management sportu, cestovního ruchu a logistiku a dlouho pomýšlel také na kariéru profesionálního sportovce. Úspěchy měl v triatlonu i v závodech horských kol.
„Přesto jsem vždycky měl někde vzadu v hlavě myšlenku na to, že bych po dědovi pekárnu převzal. Ale měl jsem ji tam jen já. Nikdo jiný tomu tehdy moc věřit nechtěl,“ podotýká.

„Když ale přišlo doslova na lámání chleba a bylo potřeba se rozhodnout, co bude s pekárnou dál, věděl jsem, že v rodinném řemesle chci pokračovat za každou cenu,“ vzpomíná Martin.
Během covidu dostal úspěšný nápad
V tu dobu ještě netušil, co vše pekařina obnáší. „Je to obrovská zodpovědnost za všechny zaměstnance. Je potřeba si udržet dodavatele i odběratele a uspokojit všechny koncové zákazníky. Ukočírovat celý provoz, který jede téměř nepřetržitě, je leckdy nadlidský úkol. Jsme menší rodinná řemeslná pekárna s velkým srdcem a žene nás dopředu odhodlání vše zvládnout a podnik si udržet,“ vysvětluje.
Po převzetí pekárny se pustil do přestavby všech starých pecí a strojů. „Záhy ale přišel covid. To bylo nejtěžší období, kdy jsme se museli zastavit a přemýšlet, co budeme dělat dál,“ říká Martin s tím, že pekárna je závislá i na místních jídelnách, školkách, lázních a dalších odběratelích, kteří měli v době covidu zavřeno.
close
info
Zdroj: Se svolením Chlebárny Hranice a Pekařství Wellart
zoom_in
Chlebárny Hranice a Pekařství Wellart.
„V tu dobu jsme poprvé v historii podniku museli zrušit ranní směnu a bylo to i poprvé, kdy jsem zvažoval zavření celé pekárny,“ popisuje těžké chvíle, které se mu podařilo překonat.
Motivací mu byl především velký závazek vůči tomu, co zde již stihli s dědou vytvořit. Tehdy se také zrodil nápad vytvořit 100% pšeničný kvas a spustit novou značku pobočky – Chlebárna Hranice, která je zaměřena na výběrové pečivo. „Řekli jsme si, že ukážeme místním, že chléb není jenom na žitném kvasu,“ říká Martin.
Když je třeba, zastane jakoukoliv pozici
A úspěch se dostavil. Začali organizovat lokální farmářské trhy, na kterých představili svůj Farmářský pšeničný kvasový pecen. Ten je díky kvasu jemně nakyslý, na povrchu krásně křupavý a uvnitř vláčný a pórovitý. V roce 2020 získal ocenění Regionální potravina pro Olomoucký kraj. To ho motivovalo k tomu, pustit se do další výzvy. Upekli i Selský kvasový pecen, který obsahuje 35 % žitné mouky, ale stále je postaven na pšeničném klasu.
close
info
Zdroj: Se svolením Chlebárny Hranice a Pekařství Wellart
zoom_in
Chlebárny Hranice a Pekařství Wellart.
Přestože podnikání v pekárně přináší nečekané výzvy, Martin zdůrazňuje, že je mu velkou podporou celá jeho rodina. „Přítelkyně je u všeho, co se v pekárně děje, a pomáhá mi, jak jen může. Často říká, že nejsem pekař, ale hasič. Pokud někdo chybí na směně, jsem připravený zastat jakoukoliv pozici ve výrobě, včetně samotného pekaře. Ale zaskočím i v roli údržbáře, řidiče, prodavače na trzích nebo se postarám o expedici,“ směje se Martin.

Prozradil také to, že jeho děda stále funguje jako vzdálený rádce, kdykoliv je potřeba cokoliv probrat. „Maminka funguje jako ředitelka, sestry vypomáhají na trzích, babička je moje osobní kuchařka v případech, kdy se nedostavím domů, a kamarád mi pomáhá s marketingem. Jsem vděčný všem lidem, které mám kolem sebe, zvláště když vím, jak je to pro všechny někdy opravdu náročné,“ dodává.