Mladý zemědělec: posledními finalisty jsou Miroslav Tolar a Diana Fejfarová

před 1 týden 31

Závěrečné semifinálové klání soutěže žáků sedmých a osmých ročníků základních škol Mladý zemědělec se v Hořicích v Podkrkonoší neslo ve znamení přesunů, protože úvodní teoretická část, následná praktická i vyhlášení se konaly na místech od sebe dost vzdálených. To ale vůbec neubralo na příjemném dni, který prožilo 33 soutěžících z jedenácti základních škol v regionu.

Semifinále hostila Zemědělská akademie a Gymnázium Hořice – střední škola a vyšší odborná škola. Závěr dne, slavnostní vyhlášení vítězů, se pak uskutečnil v kině Biograf Na Špici.

Mladý zemědělec ve Znojmě

Mladý zemědělec ve Znojmě: Do finále postupují Ondřej Němec a Petr Rebro

Vítězství zůstalo „doma“, první místo totiž obsadil Miroslav Tolar z místní základky. Ten po soutěži přiznal, že nejtěžší pro něho byla chůze na chůdách, naopak byl spokojen s jízdou s kolečkem a také s teoretickým testem.

Spolu s ním jako druhá v pořadí postoupila do finále, které se uskuteční na brněnské Mendelově univerzitě v Brně 12. června, Diana Fejfarová ze školy v Chotuticích na Jičínsku.

Jízda s kolečkem, dojení i chůdy

Organizačně za soutěží stojí regionální Deníky. Cílem je podpořit zájem chlapců a dívek o zemědělské obory.

„V teoretickém testu z oblasti zemědělství se žáci potýkali s dvacítkou otázek. Po testu, který všichni zvládli velice rychle, následovala živá debata o správných odpovědích, které mnohé překvapily. Po krátké obědové pauze pak byli převezeni na školní statek, kde je čekala praktická část soutěže,“ popsala dění Kateřina Kadlčíková, personální specialistka společnosti Agrofert, hlavní koordinátorka soutěže.

Soutěž Mladý zemědělec v Lanškrouně.

Mladý zemědělec: do finále z Lanškrouna míří František Cabalka a Tomáš Skalický

„Pro chlapce a děvčata jsme připravili šest disciplín. Museli si na kolečko naložit balík slámy a s ním projet slalomovou dráhu, poznávali zemědělské produkty, odhadovali váhu hospodářských zvířat, házeli míčkem na cíl, chodili na chůdách a také dojili umělé vemeno krávy na čas. Určitě nejvíce jim dala zabrat chůze na chůdách, u ostatních to bylo tak, že každá byla pro někoho lehčí, pro jiného těžší. V každém případě bylo příjemné sledovat, jak mladí se zápalem řešili každou disciplínu,“ uvedla Edita Váchová, učitelka pořádající školy.

Zdroj: DENÍKSoutěžní klání při vyhlašování nejlepších v místním kině zpestřilo vystoupení děvčata z mažoretkového oddílu Phoenix DDM Hořice.

Ocenění nejlepším předávali mimo jiných ředitel školy Stanislav Neuman, náměstkyně královéhradeckého hejtmana Martina Berdychová, hořická místostarostka Jana Bouzková, tajemnice Zemědělského svazu ČR, územní organizace Hradec Králové, Iva Horníková.

Dále personální manažerka Agrofertu Jaroslava Doležalová i manažer obchodu Deníku v regionu Tomáš Doubrava. Všichni chválili organizaci celé soutěže, zapojení škol i nadšení soutěžících a jejich učitelů.

Skvělé pocity ze soutěže

„Když vidím zájem dětí, mám z toho dobrý pocit. Byly velice šikovné v praktických činnostech, bylo vidět, že kolečko v ruce nedrží poprvé a že zvířata jim nejsou cizí. Že měly problémy na chůdách, s tím jsme počítali, to byla spíše taková raritní soutěž,“ podotkl Stanislav Neuman, ředitel pořádající hořické školy, která má sedm stovek žáků, z toho polovina studuje zemědělské obory.

„Jsme specifická škola, máme maturitní obory Agropodnikání, Sociální činnost, Gymnázium – osmileté, učební obory Opravář zemědělských strojů, Zemědělec - farmář a zdravotnický obor Ošetřovatel a také Veřejnosprávní činnost v rámci VOŠ. Co se týče zemědělství, mám dobrý pocit. Jsem tu šestým rokem a vidím, jak se změnila struktura studujících dětí. Větší část dětí má s hospodařením z domova zkušenosti a chtějí v zemědělství působit, což je potěšující.“

Semifinále soutěže Mladý zemědělec v Masarykově střední škole zemědělské a přírodovědné v Opavě.

V Opavě měla soutěž Mladý zemědělec rekordní účast, zvítězil Jiří Klapetek

Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana, dodala: „Soutěž má velký smysl, mám z ní skvělý pocit. Tímto způsobem se žákům krásně představuje zemědělství, které dnes už není jen o manuální práci, jsou tu nové technologie, je to vztah k přírodě. A to bychom měli rozvíjet“.

Na začátku soutěže Mladý zemědělec bylo 120 přihlášených základních škol a prvního kola se účastnilo téměř devět tisíc žáků. Vyvrcholení soutěže bude v červnu v Brně. Semifinále se uskutečnila v Čáslavi, Hradci Králové, Plasích, Klouboukách u Brna, Opavě, Chrudimi, Znojmě, Lanškrouně a Hořicích.

Průběh soutěže mohou žáci, učitelé i čtenáři Deníku sledovat na webu www.soutezmladyzemedelec.cz. Redakce denik.cz informuje o soutěži na regionálních webech a sociálních sítích.

SEMIFINÁLE HOŘICE:

1. Miroslav Tolar (Hořice)
2. Diana Fejfarová (Chotutice)
3. Vanesa Spudilová (Chotutice)
4. Jaroslav Hlava (Dubenec)
5. Zuzana Berná (ZŠ Jičín)

Zdroj: Mladý zemědělec ve Znojmě

Přečtěte celý článek