Mobilheim? Bydlíte i do tří měsíců, tvrdí výrobce

před 2 měsíce 72

Přemysl Spěvák

V hale stojí čtyři domy. Jan z Ostravy se stává majitelem jednoho z nich. Nové bydlení – mobilní dům – si přijel převzít do jihomoravského Hodonína. Pak už zbývá jen transport a instalace na místě. Má jasno v tom, proč si vybral tento typ stavby. „Jsem v situaci, kdy možná v budoucnu budu dům přesouvat. Navíc je to levnější řešení,“ říká mladý muž v prostorách firmy Top Mobile House.

Alternativní bydlení v mobilních domech? Podle jihomoravského výrobce Top Mobile House se poptávka zvyšuje.Zvětšit fotkuKliknutím zvětšíte Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii gallery 5 fotografií v galerii ›

Alternativní bydlení v mobilních domech? Podle jihomoravského výrobce Top Mobile House se poptávka zvyšuje. | Foto: Deník/Přemysl Spěvák

Podle Michaela Weinbrennera z této rodinné stavební společnosti zájem po alternativním bydlení neklesá. Naopak zakázek přibývá. „Není se čemu divit, klasické novostavby v posledních letech hodně zdražily. Podobně úvěry,“ připomíná.

U mobilních domů nezapomíná zmínit jako výhodu rychlost výstavby. Po tornádu na jižní Moravě v roce 2021 dodali výrobky třeba do poničené obce Hrušky. Weinbrenner tvrdí, že zákazníci se nového bydlení dočkají už do dvou až tří měsíců. „Největší poptávka je po třípokojovém mobilheimu o velikosti 57 metrů čtverečních. Startovací cena je milion a půl,“ uvádí podnikatel.

Chaos kolem mobilních domů má vyřešit nový zákon. Přinášíme vám odpovědi na důležité otázky:

Poptávka po alternativním bydlení v mobilních domech se zvyšuje.

Nový zákon má ujasnit chaos kolem mobilních domů. Bydlení v nich lidem zpřísní

A jak vnímá blížící se nový stavební zákon? „Lidé se nás nejvíc ptají právě na podmínky a nutnost stavebního povolení. Až praxe ukáže, zda úprava vyjasnila pravidla dobře. Od úředníků na ně mnohdy nebyl jednotný pohled. A ani někteří lidé-hazardéři si s povolováním nelámali hlavu, nebo nechávali na domu kolečka a měli to jako odstavené nemotorové vozidlo,“ popisuje muž.

Alternativní bydlení v mobilních domech? Podle jihomoravského výrobce Top Mobile House se poptávka zvyšuje.Alternativní bydlení v mobilních domech? Podle jihomoravského výrobce Top Mobile House se poptávka zvyšuje.Zdroj: Deník/Přemysl Spěvák

Většina jeho zákazníků si mobilheimy pořizuje pro trvalé bydlení a pevně usadí. „V současnosti, pokud jde o umístění někde na zahradě pozemku, kde se již zkolaudovaná stavba s číslem popisným nachází, stačil územní souhlas. Každopádně podle úpravy bude pro legální trvalé bydlení povolení pro většinu mobilheimů nezbytné,“ upozorňuje.

Podle něj ovšem nemusí platit často opakované nevýhody tohoto alternativního bydlení - menší životnost než u klasických domů, nezajímavý jednoduchý tvar či menší rozměry. „Hodně záleží, jak se o dům a hlavně dřevo staráte. Co se týká rozměrů, existují i mobilní modulové domy,“ podotýká.

Přečtěte celý článek