Reuters: V Tádžikistánu zadrželi 9 lidí kvůli útoku u Moskvy

před 3 týdny 22

foto Rozsáhlý požár v budově Crocus City Hall po teroristickém útoku v koncertní síni v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy, 23. března 2024.

Dušanbe - Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.

Bezpečnostní složky devět lidí zadržely v pondělí ve městě Vachdat a převezly je do metropole Dušanbe. O zadržení devíti podezřelých v Tádžikistánu v souvislosti s nedávným krvavým útokem v Krasnogorsku u Moskvy, který si podle nejnovější bilance ruských úřadů vyžádal 143 mrtvých a stovky zraněných, informuje ruská agentura RIA Novosti. Více informací k těmto zadrženým zatím není k dispozici.

Islámský stát (IS) se k útoku na koncertní síň v centru Crocus City Hall přihlásil opakovaně. Naposledy tak učinil ve čtvrtek, několik hodin poté, co ruský vyšetřovací výbor uvedl, že má důkazy o finančních vazbách útočníků na Ukrajinu, nicméně důkazy podle Reuters nezveřejnil. Washington tvrzení ruského vyšetřovacího výboru označil za nesmysl.

Moskva, která vede na Ukrajině od února 2022 rozsáhlou vojenskou agresi, od začátku naznačuje, že útočníci byli napojeni na Ukrajinu. Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel.

Ruské bezpečnostní složky za prvních 24 hodin po útoku zadržely 11 lidí a osm z nich - včetně čtyř předpokládaných pachatelů - skončilo ve vazbě, uvedl Reuters. Ve čtvrtek ruský vyšetřovací výbor informoval o dalším zadrženém, který se měl podle něj podílet na financování operace. Většina zadržených pochází z Tádžikistánu.

Převážně muslimský Tádžikistán sousedí s Afghánistánem. Agentura AP už dříve napsala, že země trpí chudobou i náboženským napětím. Radikální islamisté byli jednou z hlavních sil stojících proti vládě v občanské válce v 90. letech, která zemi zdevastovala a vyžádala si na 150.000 obětí.

Přečtěte celý článek