‚Mohl by dostat i trest smrti.‘ Britský soud odložil vydání Assange do USA, chce záruky

před 1 měsíc 31

Britský soud v úterý rozhodl, že Julian Assange nemůže být okamžitě vydán do Spojených států kvůli obvinění ze špionáže. Dva soudci vrchního soudu uvedli, že pokud Washington neposkytne žádné záruky ohledně toho, co se s Assangem v USA stane, udělí Assangeovi povolení se proti vydání odvolat. Takové rozhodnutí soudu je pro zakladatele WikiLeaks částečným vítězstvím, píše agentura AP.

Londýn 17:10 26. března 2024

Podporovatelé Juliana Assange se sešli v Londýně u vrchního soudu, aby opět protestovali proti jeho vydání do USA

Julian Assange, zakladatel serveru WikiLeaks | Foto: Toby Melville | Zdroj: Reuters

Podle soudců by Assange mohl ve Spojených státech dostat i trest smrti. Případ byl odročen na 20. května. Rozhodnutí znamená, že právní sága, která se táhne již více než deset let, bude pokračovat.

Dvaapadesátiletý Australan čelí v USA 18 obviněním, z toho 17 za špionáž.

Stres, úzkost a trauma. Assange má symptomy oběti psychologického mučení, popisuje expert OSN

Číst článek

Americké úřady chtějí Assange soudit za zveřejnění utajovaných armádních dokumentů a britská vláda v červnu 2022 po dlouhých soudních tahanicích nařídila jeho vydání do USA. Assange se proti tomuto rozhodnutí odvolal.

V úterý londýnští soudci v Assangeově případu ve svém rozhodnutí uvedli, že má reálnou šanci se proti vydání úspěšně odvolat.

„Pokud nebudou poskytnuty záruky, pak udělíme povolení k odvolání bez dalšího projednávání,“ uvedl britský soud.

„Pokud budou záruky poskytnuty, pak dáme stranám příležitost předložit další návrhy, než přijmeme konečné rozhodnutí o povolení podat odvolání,“ cituje rozhodnutí soudu agentura AP.

‚Nevznesl žádný sporný právní bod‘. Britský nejvyšší soud se odmítl zabývat odvoláním Assange

Číst článek

Server WikiLeaks s Assangem v čele zveřejnil miliony dokumentů, včetně řady utajovaných zpráv souvisejících s válkou, špionáží a korupcí.

Důvodem, proč americké úřady chtějí zakladatele WikiLeaks stíhat, je podle amerického státního zástupce to, že „ohrozil strategické národní bezpečnostní zájmy USA“ a vystavil riziku jednotlivce, jejichž jména figurují v uniklých dokumentech a na videích, píše agentura Reuters.

V průběhu dvoudenního soudního líčení v únoru letošního roku uvedl Assangeův obhájce Edward Fitzgerald, že americké úřady se jeho klienta snaží potrestat za to, že uveřejněním WikiLeaks „odhalil zločinnost americké vlády v bezprecedentním měřítku“, včetně případů mučení a zabíjení.

ČTK

Přečtěte celý článek