Moravec z České televize to drsně schytal. Koho si to tam pozval? No to je konečná

před 2 měsíce 29

Hlavní diskuzní pořad České televize čelí stále větší kritice za to, že přestává být relevantní. Ať už výběrem témat, volbou hostů nebo vedením debaty. Ono ostatně není divu, když se Otázky Václava Moravce vysílají už dvacet let a pořád v nich působí jeden jediný moderátor, který navíc vyvolává stále větší kontroverze.

Nudná diskuze

Česká televize například odmítla sdělit, kolik Moravcovi za jeho působení platí. Je také otázkou, proč nedostane šanci někdo z mladší generace novinářů, kteří by mohli vnést svěží vítr a pohled. Takto máme každou neděli velmi ohraný obrázek, přičemž si nelze nevšimnout, že relevance OVM významně klesla. Do veřejného prostoru už nevnáší důležitá témata a o tom, co na obrazovkách zaznělo, se prakticky nemluví.

Ono není divu. V poslední době se diváci pozastavují především nad výběrem hostů. Nelze si nevšimnout, že se tam točí okruh pořád těch samých a pole se v tomto ohledu nerozšiřuje. Dokonale to ukázala poslední nedělní debata.

V ní vystoupil bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok, který je jistě špičkovým odborníkem s rozumnými názory, ovšem do Otázek Václava Moravce je zván snad až příliš často. Doplnila ho potom ekonomka Helena Horská, které je v médiích také plno, ovšem v tomto případě bohužel s dovětkem, že dotyčná nemá kdovíjakou expertizu a většinou hovoří dosti obecně. Nehledě na to, že je zaměstnána v Raiffeisenbance jako hlavní ekonomka. Tato banka přitom stále podniká v Rusku.

Tohle rozhodně nestačí

Třetím hostem potom byla Jana Maláčová, která už ve veřejném prostoru není vůbec relevantní, jelikož reprezentuje upadající stranu, která o ničem nerozhoduje a ani rozhodovat nebude. Nehledě na to, že se svým afektovaným projevem a arogancí do diskuze příliš nehodí.

Pan Moravec tam má tyhle tři uložený ve skladu a občas (často) je vytáhne,” uvedla k tomu například divačka Viktorie Měřínská. Mediální odborník Ondřej Fér potom doplnil, že takovýto ansámbl by obstál možná v nějakém podcastu na Youtube, ovšem v hlavním pořadu veřejnoprávní televize by člověk očekával jiné kalibry.

Hosty hlavního diskuzního pořadu je
– zaměstnankyně banky podnikající navzdory sankcím a slušnosti v Rusku
– premiér neústavní pseudovlády Miloše Zemana
– zástupkyně strany bez zastoupení ve Sněmovně
Tohle stačí na YouTube, netřeba kvůli tomu provozovat televizi z erárního. https://t.co/vKYmmqkxJm

— Ondřej Fér | (@ondrejfer) February 25, 2024

Čtěte také: Česká televize to zase hodně přehnala. Udělala z lidí hlupáky. Za tohle máme platit?

Jenže v tom je právě ten problém. Moravcovi stále více hostů pozvání odmítá, a tak musí sahat po těch, kteří vždy ochotně přijdou, ačkoliv často nemají vůbec co říct. Tady už České televizi a jejímu dvornímu moderátorovi jednoznačně ujel vlak a válcuje je jak CNN Prima News, tak TV Nova se svými pořady.

Foto: Shutterstock, Česká televize

Přečtěte celý článek