Moravská zemská knihovna má výukové programy pro SŠ založené na Kunderově díle

před 4 týdny 43

foto Výukové programy pro střední školy pod hlavičkou Knihovny Milana Kundery zahájila Moravská zemská knihovna (MZK) v Brně, 3.dubna 2024, Brno.

Brno - Výukové programy pro střední školy dnes pod hlavičkou Knihovny Milana Kundery zahájila Moravská zemská knihovna (MZK) v Brně. Pracovní listy se věnují Kunderovu prvnímu románu Žert a zaměřují se na poetiku, charakteristiku postav i analýzu autorského stylu. Programy a další novinky knihovna připravila u příležitosti nedožitých 95. narozenin slavného spisovatele a prvního výročí založení Knihovny Milana Kundery. Novinářům to dnes řekl ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Snahou Knihovny Milana Kundery je kromě shromáždění unikátní literatury také působit jako kulturní a edukační instituce. Jedním ze způsobů, jak toho chce dosáhnout, jsou dnes spuštěné programy, které v pilotní verzi testují studenti některých brněnských gymnázií. "Skupina nyní řeší první z modelů týkající se postav. Další model se věnuje tématům, jako je identita, a třetí poetice románu. Vybral jsem Žert, ke kterému se rád vracím, je nadčasový a hezky na něm lze ukázat, jak literatura funguje. V těchto dnech nasbírám zpětnou vazbu a následně metodické listy doladím," uvedl jejich autor Filip Komberec z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

"Chceme dosáhnout vytrhnutí lidí z rychlého čtení a přispět k rozvoji kritického čtení, ke schopnosti lidí vnímat delší psané úseky a schopnosti přemýšlet o nich. Nechceme je jen přiblížit k dílu Milana Kundery, ale přes dílo Milana Kundery dosáhnout toho, že se přiblíží k sobě," doplnil Kubíček. Středoškolští pedagogové, kteří by výukový program rádi absolvovali, si termín mohou rezervovat on-line.

Knihovna Milana Kundery obsahuje více než 3000 autorských publikací i archiv kritik či autorovy korespondence. Od jejího založení loni 1. dubna ji navštívilo téměř 4500 lidí z celého světa. "Vedle vzdělávacího programu jsme začali také zpracovávat podstatnou část archivu, která souvisí s Kunderovou osobní knihovnou. Řada knih obsahuje různé komentáře, ve kterých můžeme najít základ některých jeho esejů," poznamenal ředitel.

MZK připravila i další novinky. Před vstup nainstalovala interaktivní obrazovku, která představuje Knihovnu Milana Kundery, její poslání i obsah. Na regálech s autorskými knihami pak návštěvníci nově naleznou QR kódy s informacemi o díle Milana Kundery včetně třeba toho, jak rychle se knihy dostaly mezi čtenáře v různých částech světa. Nyní jsou informace česky a anglicky. V plánu je přeložit je rovněž do francouzštiny, španělštiny či italštiny.

Nyní MZK také chystá výstavu ve francouzském Rennes, která bude součástí kunderovského festivalu organizovaného tamní univerzitou, knihy postupně digitalizuje a chystá zahájení rezidenčních programů pro francouzské a české spisovatele a spisovatelky. "Klíčové je, že Knihovna Milana Kundery by měla sloužit i jako místo pro setkávání, měla by umět spojovat lidi, kteří mají zájem o evropskou kulturu," řekl Kubíček.

Knihovnu Milana Kundery zřídila MZK na základě daru manželů Kunderových. Kolekci rozšířila o další knižní publikace jak autorových textů, tak textů, které reflektují jeho tvorbu. Díky smlouvě s manželi Kunderovými a správci autorských práv celý fond obohacují nová vydání Kunderových knih. V důsledku toho se knihovna neustále rozrůstá.

Přečtěte celý článek