Moravskoslezští zastupitelé dnes zvolí nového hejtmana místo odsouzeného Krkošky

před 4 týdny 31

foto Ilustrační foto - Zasedání zastupitelstva Moravskoslezského kraje, 8. června 2023, Ostrava. Ivo Vondrák odstoupil z funkce hejtmana. Nově byl zvolen Jan Krkoška (druhý zleva).

Ostrava - Moravskoslezští zastupitelé dnes budou na mimořádném zasedání volit hejtmana. Po rezignaci odsouzeného Jana Krkošky (zvolen za ANO) by se jím měl stát primátor Havířova na Karvinsku Josef Bělica (ANO). Dohodli se na tom koaliční partneři, tedy hnutí ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM.

Krkoška se vzdal hejtmanské funkce v březnu, když ho pražský soud uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině. Vzdal se i funkce krajského zastupitele, opustil hnutí ANO a následně i místo radního a zastupitele v Krnově na Bruntálsku.

Kraj bude mít v tomto volebním období už třetího hejtmana, krajské volby se konají na podzim. Krkoška kraj vedl po Ivu Vondrákovi, který byl dlouhodobým kritikem hnutí. Spory vygradovaly, když v prezidentské volbě veřejně podpořil Petra Pavla místo někdejšího premiéra a svého tehdejšího stranického šéfa Andreje Babiše. Loni v červnu hrozilo, že ho zastupitelé odvolají, ale Vondrák ještě před tím oznámil svou rezignaci. Nově by hejtmanem měl být zvolen Bělica, který je kromě primátora i poslancem.

Krkoška byl v březnu nepravomocně odsouzen v souvislosti s 12 let starým případem podplácení lékařů farmaceutickými společnostmi. V letech 2009 až 2012 působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly. Celkem byly tímto způsobem předány úplatky zhruba za 12 milionů korun. Formy úplatků byly různé, peníze v hotovosti, zájezdy, věcné dary, pobyty na jachtách a další. Původně bylo v kauze stíháno 200 lidí, z toho 151 lékařů. Krkoška čelil obžalobě za účast na organizované zločinecké skupině, sazba je dva roky až deset let. Soud mu nakonec uložil jen peněžitý trest 200.000 korun. Krkoška se přiznal, nesouhlasil ale s právní kvalifikací.

Přečtěte celý článek