Moskva nápadně zintenzivnila ničivé útoky na infrastrukturu a civilní cíle v Charkově. Kremelské zdroje navíc naznačily, že Ruso...

před 3 týdny 38
Moskva nápadně zintenzivnila ničivé útoky na infrastrukturu a civilní cíle v Charkově. Kremelské zdroje navíc naznačily, že Rusové chystají v oblasti novou ofenzivu. Podle ukrajinské vojenské rozvědky jsou tyto spekulace součástí ruské dezinformační a psychologické války, která má obyvatele druhého největšího města Ukrajiny vyděsit.

ℹ Podle většiny expertů Rusko nemá na obklíčení města dostatek sil ani zbraní a nejspíš se hlavně snaží podkopat ukrajinskou morálku. Kyjev nicméně buduje u Charkova masivní obrannou linii a žádá Západ o nové prostředky protivzdušné obrany. Jejich užití u města má ovšem své limity.

🔗https://czch.tv/ZBpCcs

Charkov zažívá ze strany Ruska letecký teror. Cílem Moskvy je, aby se ze druhého největšího města Ukrajiny stala „šedá zóna“, která bude pro civilisty neobyvatelná, píše v komentáři list The Economist. Charkov leží necelých čtyřicet kilometrů od hranic s Ruskem a na zneškodnění raket, které na něj míří zpoza ruské hranice, tak má ukrajinská protivzdušná obrana často pouhé vteřiny.

Rusové používají k útokům v Charkovské oblasti hlavně protiletecké střely S-300, na konci března ale ukrajinští činitelé sdělili, že Rusko zaútočilo na Charkov ničivými klouzavými leteckými pumami. Podle náčelníka vyšetřovacího oddělení policie v tomto regionu Serhije Bolvinova se tak stalo poprvé od roku 2022, kdy ruská armáda naplno vtrhla do sousední země a zkraje invaze se snažila Charkov dobýt.

Město tehdy čelilo intenzivnímu bombardování, takže z původních 1,4 milionu obyvatel jich ve městě přechodně zůstalo maximálně 300 tisíc, připomíná Ukrajinska pravda. Okupanti nicméně neuspěli a ukrajinská armáda dokázala Rusy vytlačit z téměř celé Charkovské oblasti. Lidé se následně do města vrátili.

V současné době má Charkov asi 1,1 milionu obyvatel, boje nicméně pokračují. „Nyní ruští teroristé používají proti Charkovu také letecké bomby. To způsobuje každodenní utrpení a bolest, každodenní ztráty ve městě,“ upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusové v posledních týdnech zintenzivnili zejména útoky na kritickou infrastrukturu v Charkovské oblasti; v březnu byla v regionu zcela zničena klíčová Zmijivská tepelná elektrárna. Cílem ale často bývají i obytné domy. Při ruském útoku ze 4. dubna zahynuli podle Ukrajinců i tři záchranáři, kteří přijeli pomáhat na místo jednoho z předchozích úderů, což Kyjev ostře odsoudil jako „podlou taktiku“.

Přečtěte celý článek