Možná by si měli klást otázku, proč tomu tak je. Kalousek si rýpnul do vládních politiků

před 1 měsíc 23

Delší dobu se objevují spekulace o tom, že bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) hodlá zakládat novou politickou stranu. Přestože sám už v lednu řekl, že pro to žádné kroky neudělal, téma se stále řeší. Podle Kalouska by si měli vládní politici klást otázku, proč by založení nové strany řada lidí podpořila.

Už v lednu se objevily spekulace o tom, že Kalousek zakládá novou stranu. Podle Lidových novin měl přemýšlet o tom, že by se jmenovala SRO – Strana rozpočtové odpovědnosti. Vládu Petra Fialy (ODS) často bývalý ministr financí kritizuje právě kvůli postupu při snižování schodku státního rozpočtu.

Sám Kalousek ale tehdy deníku FORUM 24 řekl, že žádné korky k založení strany nepodnikl. „Opravdu věříte všemu, co píšou Lidové noviny? Dosud jsem žádné kroky k založení politické strany neudělal. Koalice SPOLU by měla udělat vše pro to, aby si hlasy zklamaných voličů vzala zpět,“ řekl.

Nyní se k tématu znovu vyjádřila šéfka poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která kritizovala Kalouskovy výroky v rozhovoru pro CNN Prima News. „Že by šel už do třetí strany a druhou by zakládal? Pokud to chce udělat, tak to udělá. Já mu v tom určitě nezabráním sebetvrdším vyjádřením. Myslím ale, že by to byla obrovská chyba od člověka, který v roce 2017 vyzýval ke spojení politických stran a odešel ze sněmovny, aby se to mohlo stát, protože on byl překážkou tohoto spojení,“ řekla.

Deník iDnes.cz má na svém webu anketu, kde lidé mohou hlasovat o tom, zda by měl Kalousek založit novou politickou stranu. Převažují souhlasné odpovědi, kterých je 91 procent – přes 8 tisíc.

Kalousek se nad výsledky podivil na sociální síti. „Je to jenom klikací anketa s téměř nulovou vypovídací schopností. Přesto je ten poměr hlasů zarážející. Možná by si měli vládní politici klást otázku, proč tomu tak je. Určitě by si ji měli klást častěji než média, nebo já,“ napsal.

V prosinci Kalousek neprošel přes stranické vedení TOP 09 na kandidátku koalice SPOLU do voleb do Evropského parlamentu. Širší vedení strany podle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové vyzvalo Kalouska, aby se věnoval domácí politice a za stranu kandidoval do senátu. 

„Nikdy jsem nedělal politiku proto, abych ‚měl trafiku‘. Vždycky proto, abych dělal práci, která mi dávala smysl. Jakkoliv si senátu vážím, práce senátora by z řady důvodů pro mě smysl neměla. Pečlivě a srozumitelně jsem to kolegům na výkonném výboru vysvětlil a zdůraznil, že do senátu kandidovat nebudu. Půl hodiny poté, co jsem odešel, přijali toto usnesení,“ napsal později na sociální síti X exministr Miroslav Kalousek.

„Vždycky jsem si myslel, že mám smysl pro humor, ale tohle je vážně dada: bez mé přítomnosti se domluví, kam kandidovat nesmím, a bez mé přítomnosti se usnesou, kam bych kandidovat měl, i když nechci,“ dodal spoluzakladatel TOP 09. 

Přečtěte celý článek