Mrmlání a nadávání. Babiš povýšil debaty štamgastů z páté cenové na politickou propagandu

před 2 měsíce 63

NÁZOR / Andrej Babiš ve svých promluvách k národu na Facebooku důsledně a zodpovědně kopíruje obsah obvyklých rozhovorů štamgastů hospůdky páté cenové skupiny. Nenabízí alternativy k vládním krokům, ale mrmlá a nadává. Jediný možný záměr, co se dá z jeho výroků možná vyčíst, je nařízení léčby a možná i očkování proti žloutence.

Když jsem před více než třiceti lety začínal svou novinářskou kariéru, byl „můj okruh zájmů“, sociální patologie, zcela jasně oddělen od většinové společnosti. A na hony vzdálen oficiální politice. S nástupem babišismu před jedenácti lety se začaly rozdíly stírat a dnes nese známky těžké sociální patologie prakticky každý projev hlavy parlamentní opozice Andreje Babiše. Takže mohu „můj okruh zájmů“ pohodlně sledovat na Facebooku a ze zcela oficiálních míst. A materiálu mám dost. Babiš je pilný influencer a plní sociální sítě svými videi i několikrát denně.

Kategoriálně lze Babišovy výroky z jeho videí za poslední týden shrnout do dvou šuplíků – mrmlání a nadávání. Někdy se, avšak spíše okrajově, mihne i obsah z kategorie „vytahování se“, ale jde skutečně jen o málo častý formát. Pojďme ale video za videem.

Dne 18. února Babiš mrmlá, že spolek Milion chvilek za demokracii za pět let existence vybral 100 milionů korun „a je to na platy a na provoz“. Do podoby nadávky Babiš překroutil i název spolku, říká „Milion chvilek nenávisti“. Prý to někde čte.

Server Novinky.cz skutečně letos zveřejnil článek o příjmech „chvilkařů“. „V roce 2023 asi 11,4 milionu korun směřovalo na mzdy, povinné odvody a péči o dobrovolníky, dalších 537 tisíc korun šlo na mzdy a odvody administrativy a na odměnu statutárního orgánu. V roce 2021 za mzdy, péči o dobrovolníky, administrativu a odměnu vedení vydal spolek přes 10 milionů korun. Za rok 2020 na mzdy a odměnu statutárního orgánu šlo dohromady asi 9,7 milionu korun. V roce 2019 náklady na mzdy spolek ve výroční zprávě vyčíslil na necelých 1,4 milionu korun. V roce 2018 uvedly ‚chvilky‘ výnosy 3,8 milionu korun a náklady (kompletně) 3,4 milionu,“ píše se v něm. To je dohromady 36,5 milionu korun „na platy a provoz“, nikoli 100 milionů. Pan velkouzenář asi nemá kalkulačku.

Dne 19. února Babiš mrmlá, že „Ukrajině odešlo už 96 miliard euro a dostane dalších 50 miliard“. A nadává na premiéra Petra Fialu, že je špatným premiérem, protože nepřivezl do Čech z Bruselu peníze dle Babišových představ. Zato on sám ⁠– kousek vytahování ⁠– dovezl z EU 42 miliard korun navíc, které přivezl domů. Bojuje totiž za české zájmy. Ve druhém videu toho dne (hejtu, kterému se deník FORUM 24 věnoval samostatně) nadává Alexandru Vondrovi: „Tento usvědčený lhář a dezinformátor v televizi říkal, že protestující zemědělci jsou proruští kolaboranti a dělají špinavou práci pro Andreje Babiše.“

Připomínám, že mluvčím toho protestu dezinfodělců byl Vidlák, ještě loni Babišův zaměstnanec, a že část zemědělců z protestu v jeho průběhu odjela, protože nechtěli mít nic společného s proruskými kolaboranty, kteří demonstraci ukradli.

Dne 20. února Babiš mrmlá, že při protestu očekávaný „chaos se dnes nekonal a Praha byla kvůli stávce zemědělců průjezdná jako nikdy“. Má plnou pravdu, ale bylo to díky tomu, že většina českých zemědělců buď ten dezinfoprotest bojkotovala, nebo z něj demonstrativně odjela. K tomu nadává na Green Deal (který sám podepsal) a také nadává Vondrovi, že do médií připomíná, že ten Green Deal podepsal právě Babiš.

Musím mu ale přiznat jednu dobrou tradici, kterou dodržovala řada Slováků ve vrcholných funkcích České republiky. Babiš, stejně jako kdysi Vasil Biľak, důsledně vyslovuje „zemedělství“.

Ještě ten den na Facebooku mrmlá, že zdravotní sestry jsou důležité (což nikdo nikde nezpochybnil) a že je chyba, že na rozdíl od ozbrojených složek nedostávají výsluhy. Zamlčí, že na rozdíl od ozbrojených složek zdravotní sestry – ač to skutečně je mimořádně důležitá profese – neriskují v práci život.

Konečně třetí video 20. února: Babiš mrmlá, že migrační pakt je špatný, a nadává, že se při hlasování o migračním paktu současná vláda zdržela hlasování. Zjevně mu nedochází, že si ty dva jeho výroky odporují. Anebo mu to možná dochází, ale je mu to jedno.

Dne 21. února nadává, že vláda není schopná zabezpečit léky a že řada léků bude s doplatkem. Neuvede, že na to, aby s doplatkem nebyly, by si jeho vláda jistě bez váhání půjčila a dále zadlužila český stát podobně jako na sklonku jeho angažmá v premiérském křesle. V dalším videu toho dne dí, že v roce 2040 dle serveru Politico bude drahé maso a letenky, většina aut bude na elektřinu a lidé budou hodně jezdit vlakem. Jak jinak zabránit stále ničivějším dopadům našeho průmyslu na klima planety, Babiš neuvede. Ale mohl by a snadno. Například by Agrofert mohl výrazně snížit své zisky z výroby masa a masných produktů a prodávat je našim lidem levně.

Dne 22. února nadává, že se šíří černý kašel (což je práce antivaxerů, jejichž zhoubné hnutí nechal jako premiér za covidu rozrůst a rozbujet) a že ministr zdravotnictví chce zrušit povinnou léčbu HIV a žloutenky. Antivaxeři by měli zbystřit, Babiš po svém zvolení asi zavede povinné očkování proti žloutence!

Dne 23. února Babiš mrmlá, že se vláda špatně stará o učitele a špatně jim přidala na platech. Pak nadává vládě, že je asociální.

Dne 24. února, v den výročí útoku Ruské federace na Ukrajinu, Babiš výjimečně nenadává. Zato jasným a úderným prohlášením podpoří české chcimíry: „Válka není normální, normální je mír a o ten bychom měli všichni neustále usilovat.“ I v den výročí začátku té strašné války Babiš dává proruským silám ve společnosti jasně najevo, že mají volit právě jeho – že on bude ze všech sil usilovat o ruský mír.

Co na to říct? Andrej Babiš při svém pohybu po sítích jasně ukazuje, že nemá absolutně žádný pozitivní program, nemá co společnosti nabídnout a nemá občanům ani co sdělit. Nenabízí alternativy ke krokům vlády – jen nadává a mrmlá přesně tím stylem, jako polodementní starci – štamgasti nad půllitry v hospůdce páté cenové skupiny. A asi jediný krok po jeho případném vítězství ve volbách, který plánuje a který lze z jeho videí vydedukovat, je zákonem nařízené povinné očkování proti žloutence.

Proto věřím, že se mu do voleb podaří získat srdce a následně i hlasy většiny českých antivaxerů. Babiš si odporuje do té míry, že by je to mohlo zaujmout – povinné očkování proti žloutence sem nebo tam.

Přečtěte celý článek