Společnosti nerespektují pravidla. Evropská unie začala vyšetřovat firmy Apple, Google a Meta

před 3 týdny 38

Evropská komise (EK) zahájila první vyšetřování amerických technologických společností Apple, Google a Meta Platforms v souvislosti s možným porušováním Nařízení o digitálních trzích (DMA). Komise to v pondělí oznámila v tiskové zprávě. Nařízení začalo v plném rozsahu platit tento měsíc. Porušení pravidel může vést k velmi vysokým pokutám, které v krajním případě mohou dosáhnout až deseti procent celosvětového ročního obratu.

Brusel 18:27 25. března 2024

Apple logo na Apple store ve čtvrti Saint Germain, Paříž

Mezi vyšetřovanými jsou společnosti Apple, Google a Meta Platforms (ilustrační foto) | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

Meta, Apple i Google své kroky obhajují s tím, že pravidla zavedená v nařízení DMA dodržují. „Komise má podezření, že opatření zavedená těmito strážci přístupu zaostávají za efektivním plněním jejich závazků podle DMA,“ napsala komise. Ta plní v EU mimo jiné i roli antimonopolního úřadu.

Web pro ‚péči o duševní zdraví‘ posílá informace Facebooku. ‚Jde o porušení GDPR,‘ míní právník

Číst článek

Za strážce přístupu neboli gatekeepers označila komise loni v září šest velkých internetových společností, které musejí splňovat pravidla digitální normy DMA.

Pět firem je ze Spojených států, a to Apple, Google, Microsoft, Amazon a Meta, šestou je čínská společnost ByteDance, která vlastní platformu TikTok. Globální digitální firmy musejí dodržovat nová pravidla, jejichž smyslem je lépe ochraňovat podnikání jejich menší konkurence.

„Nařízení o digitálních trzích začalo platit 7. března. Už měsíce diskutujeme se strážci přístupu, abychom jim pomohli přizpůsobit se, a již nyní vidíme změny, které se dějí na trhu,“ uvedl eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

„Nejsme však přesvědčeni, že řešení od firem Alphabet, Apple a Meta respektují jejich povinnosti týkající se spravedlivějšího a otevřenějšího digitálního prostoru pro evropské občany a podniky. Pokud by naše vyšetřování dospělo k závěru, že nedochází k plnému dodržování DMA, mohou čelit vysokým pokutám,“ dodal Breton.

Evropská komise nyní zkoumá, zda Apple a Google zcela dodržují pravidla nařízení DMA, která mimo jiné vyžadují, aby technologické společnosti umožnily vývojářům aplikací nasměrovat uživatele na nabídky dostupné mimo jejich obchody s aplikacemi. Komise má obavy, že tyto dvě společnosti využívají různých omezení, včetně účtování poplatků, čímž brání aplikacím ve volném propagování nabídek.

Today, we've opened five non-compliance investigations under the Digital Markets Act.

It concerns:
🔹Alphabet’s rules on steering in Google Play
🔹Alphabet’s self-preferencing on Google Search
🔹Apple’s rules on steering in the App Store
🔹Apple's choice screen for Safari… pic.twitter.com/kiZ7sLQa8B

— European Commission (@EU_Commission) March 25, 2024

Google také čelí vyšetřování kvůli nedodržování ustanovení nařízení DMA, která technologickým gigantům brání upřednostňovat své vlastní služby před službami konkurence. Komise se obává, že opatření společnosti Google povedou k tomu, že se službami třetích stran na stránce s výsledky vyhledávání Google nebude zacházeno „spravedlivým a nediskriminačním způsobem“.

Komise rovněž zkoumá, zda Apple dělá dost pro to, aby uživatelům svých iPhonů umožnil snadno měnit webové prohlížeče. Prověřuje také, zda nabídka Mety, která obnáší nutnost platit měsíční poplatek za verze Facebooku nebo Instagramu bez reklam, neznamená i nadále shromažďování osobních údajů o uživatelích.

Mluvčí společnosti Meta Platforms uvedl, že se firma snaží dodržovat veškerá pravidla uvedená v nařízení DMA. „Předplatné jako alternativa k reklamě je dobře zavedeným obchodním modelem v mnoha odvětvích,“ uvedl mluvčí. Model „Zaplať, nebo souhlas“ podle něj navrhli právě tak, aby byl v souladu s regulacemi, které zavádí unijní norma.

ČTK

Přečtěte celý článek