Musí se během práce trpět? Čeští filmaři si stěžují na šikanu, obtěžování i mobbing a zhoršení duševního zdraví

před 1 měsíc 43

Je to více než týden, co mladá filmařka Daria Kashcheeva svým projevem na Českých lvech pobouřila část veřejnosti. V rámci děkovného proslovu při přebírání ceny pro nejlepší studentský film za svůj absolventský snímek Electra totiž promluvila o dilematu mezi tvorbou a mateřstvím. Při proslovu ale režisérka nerespektovala nastavený časový limit a dočkala se napomenutí z režie.

Kromě toho, že se veřejně debatovalo o tom, zda se režisér přenosu při přerušení jejího projevu zachoval správně, vyšlo na výsluní téma, které je povědomé řadě žen – kloubení mateřství s kariérou. Jak se nyní ukázalo, není to jediný problém, který může trápit řadu pracovníků v tomto odvětví. Ukazují to výsledky výzkumu Insight, který se zaměřil na pracovní podmínky u českého filmu.

Zástupci filmového průmyslu se shodují, že výsledky jsou naléhavé a že je třeba něco změnit. Otázka je, jak dlouho to bude trvat.

Šikana, mobbing, formální tresty

„Byla jsem uprostřed příprav na jeden český seriál pod vedením nejmenované komerční televize v režii známého režiséra. S mou agentkou jsme se snažily dostatečně s předstihem komunikovat scény, které obsahovaly nahotu a intimitu. Ze strany produkce se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přečtěte celý článek