Muž zavražděný ve Španělsku byl zřejmě ruský pilot, který odmítl bojovat proti Ukrajině

před 2 měsíce 75

Část ruských migrantů ve Španělsku má obavy o svou bezpečnost po vraždě ruského zběha na jihu země, napsala agentura Reuters. Úřady oficiálně identitu muže, kterého někdo zastřelil minulý týden v letovisku Villajoyosa, nepotvrdily. Podle nejmenovaných zdrojů se však jednalo o ruského pilota Maxima Kuzminova, který loni ve vrtulníku Mi-8 přeletěl do neokupované části Ukrajiny. Rusko spekulace o svém zapojení do smrti muže nekomentovalo.

Podle krajanských asociací ve Španělsku nalezlo útočiště více Rusů, kteří zběhli či odmítli bojovat ve válce na Ukrajině. Několika z nich například pomohlo sdružení Free Russians in Spain. „Myslím si, že mnozí z nich se nyní velmi bojí a doufají, že španělská policie a tajné služby udělají dobře svou práci,“ řekla agentuře Reuters místopředsedkyně sdružení Julia Taranová.

Ukrajinská média a španělský tisk v pondělí informovaly, že minulý týden v letovisku Villajoyosa někdo zastřelil ruského zběha a pilota Kuzminova. Nejmenovaní vyšetřovatelé agentuře EFE řekli, že muž měl falešné doklady na ukrajinské jméno, což ztížilo jeho identifikaci. Ta se podařila díky srovnání otisků prstů. Původně se vyšetřovatelé domnívali, že muže někdo zastřelil kvůli vyrovnávání účtů. Nyní pracují s více hypotézami. O přímém zapojení Ruska do vraždy však španělské úřady nemluví.

To, že Kuzminov měl falešné doklady, Taranovou nepřekvapilo. Podle ní se často ruští zběhové schovávají v zahraničí pod smyšlenou identitou právě kvůli obavám z odvety ze strany ruských úřadů.

„Morální mrtvola,“ označil Kuzminova šéf ruské rozvědky

Smrt Kuzminova v pondělí potvrdila ukrajinská rozvědka. „Potvrzujeme skutečnost jeho smrti (...) Rozhodl se raději odjet do Španělska, než aby zde zůstal,“ uvedla s tím, že Kuzminov odmítl pokyny ukrajinské vlády neopouštět zemi, kde mu bezpečnostní služby mohly poskytnout určitou ochranu. „Víme jen to, že pozval svou bývalou manželku, aby se k němu připojila, a pak byl nalezen zastřelený,“ upřesnil mluvčí rozvědky pro portál Ukrajinska Pravda.

V úterý se ke Kuzminovi vyjádřil i šéf ruské rozvědky SVR Sergej Naryškin, který označil někdejšího pilota za zrádce a zločince. Podle něj byl Kuzminov od zběhnutí „morální mrtvolou“. Spekulace o zapojení Ruska do smrti muže však podle agentury AFP nekomentoval. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl v úterý případ komentovat s tím, že „není agendou Kremlu“.

Loni v říjnu odvysílal pořad státní televize reportáž o Kuzminově zběhnutí. Končila citací tří maskovaných mužů v maskáčích, kteří se nechali slyšet, že dostali rozkaz Kuzminova zlikvidovat. Identifikováni byli jako příslušníci ruské vojenské rozvědky. „Nemyslím si, že bude žít dost dlouho na to, aby stanul před soudem,“ prohlásil ve videu jeden z nich.

Ohořelé auto, kterým vrahové Maxima Kuzminova údajně ujeli z místa činu

Podle serveru The Washington Post bylo Kuzminovovo tělo prostřílené a někdo ho přejel autem. Nedaleko místa činu bylo nalezeno ohořelé vozidlo, které zřejmě použili útočníci, uvedla tisková služba zpravodajské služby.

Město Villajoyosa (či La Vila Joiosa ve valencijštině) se nachází na jižním středozemním pobřeží mezi Valencií a Alicante. Ve městě jsou silné komunity emigrantů z Ukrajiny, Ruska a Bulharska. Místní však podle agentury Reuters považují město za klidné.

Od začátku konfliktu na Ukrajině si ve Španělsku podaly žádost o azyl zhruba dva tisíce Rusů, ukazují údaje evropského statistického úřadu Eurostat.

Přečtěte celý článek