Může to být fakt peklo. Praha varovala občany kvůli pondělnímu protestu, opatření chystá i policie

před 2 měsíce 58

Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti) na sociální síti X varoval obyvatele hlavního města kvůli pondělnímu protestu farmářů, kteří chtějí blokovat magistrálu. Podle jeho slov to může být „peklo“. Město také v tiskové zprávě v pátek všechny vyzvalo, aby pokud možno využili možnosti pracovat z domova. Na protestní akci připravila policie rozsáhlá bezpečnostní opatření. 

V pondělí 19. února chce část farmářů zablokovat pražskou magistrálu. Protest organizují předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory a podnikatel Zdeněk Jandejsek. Přijet by podle nich mohlo 600 až 1000 traktorů či další zemědělské techniky. Velké nevládní zemědělské organizace se ale od této akce distancovaly.

„Pondělní protest zemědělců zřejmě ochromí velkou část pražské silniční dopravy. Může to být fakt peklo! Očekává se totiž až tisíc kusů zemědělské techniky v ulicích. Navíc kolem akcí panuje spoustu otazníků. Například jaké přesně budou příjezdové cesty a jestli budou organizátoři opravdu schopní garantovat záchranářskou uličku. Přesto ze zákona a na základě demokratických principů nemáme jinou možnost, než protest respektovat,“ napsal na sociální síti X Zdeněk Hřib. Vyzval také občany, aby v pondělí pracovali na homeoffice, pokud mohou, a aby pro dopravu využívali hlavně vlaky a metro. Stejnou výzvu učinil i magistrát Prahy.

Na dodržování veřejného pořádku i pravidel silničního provozu při přesunu zemědělské techniky budou v pondělí dohlížet stovky policistů z celé země, včetně členů antikonfliktního týmu. Policie to oznámila ve čtvrteční tiskové zprávě. Mimo jiné také uvedla, že na dálnice a silnice pro motorová vozidla nepovolí vjezd vozidlům, která nesplňují zákonné požadavky.

„Z pohledu ochrany bezpečnosti silničního provozu není možné, aby Policie ČR akceptovala porušování zákona. Policisté a policistky jsou připraveni nepovolit vjezd na dálniční tělesa vozidlům, která nesplňují zákonné požadavky,“ uvedla policie. Takové jednání nelze podle ní legalizovat ani v rámci zákona o právu shromažďovacím.

Magistrát uvedl, že technika má do metropole mířit z celkem šesti tras – z Českých Budějovic a Tábora, ze Strakonic a Písku, od Slaného, od Lovosic, podél D11 ve směru od Hradce králové a také od Pardubic a Havlíčkova Brodu. Pokud se všechna shromáždění uskuteční v plánovaném rozsahu, zejména shromáždění před ministerstvem zemědělství, pak může doprava v Praze zcela zkolabovat, varoval.

Přečtěte celý článek