Myslel jsem, že tuhle hranici ani vy nepřekročíte. Šéf slovenské opozice se ohradil proti Ficovi

před 1 týden 24

Šéf Progresivního Slovenska reagoval na výroky premiéra Roberta Fica, podle nějž progresivní voliči nerespektují jiné názory a jsou netolerantní. Šimečka mu vzkázal, že uráží půl milionu lidí, kteří stranu volili, a že jeho slova jsou přes čáru.

„Typický progresivní volič. Člověk, který nerespektuje jiný názor. Bojujeme s nebezpečným táborem netolerantních lidí, schopných tolerovat jakékoliv svinstvo proti nám,“ říká Fico na videu. Na sociálních sítích už podobná vyjádření učinil i dříve.

Na Facebooku například nedávno o Progresivním Slovensku napsal, že „nikdo neumí tak kydat na Slovensko, jako progresivci“. „Ani ekonomická devastace Slovenska a snížení kvality života Slováků jim nejsou svaté, pokud jde o jejich sobecké politické zájmy,“ tvrdil.

Šéf Progresivního Slovenska se na to proto rozhodl reagovat. „Přestaňte urážet běžné lidi, pane Fico! Progresivní Slovensko volilo přes půl milionu lidí z celého Slovenska, jakým právem je urážíte a útočíte na ně? Mnozí z nich mi píší a upozorňují mě na tato vaše útočná videa, kterými se pravidelně bavíte, jako takový videopremiér,“ napsal Šimečka na sociální síti s tím, že šířit nenávist, lži a rozdělovat lidi na nepřátelské tábory je opravdu přes čáru.

„Upřímně jsem si myslel, že tuhle hranici ani vy nikdy nepřekročíte,“ řekl potom. „Já můžu a budu tvrdě kritizovat vás, stranu Směr nebo stranu Hlas, ale nikdy bych si nedovolil hanit lidi, vaše voliče, jen proto, že vás volili. To je netolerantní,“ dodal.

Slovenská vláda dělá od svého nástupu řadu změn a opatření, za něž je kritizuje nejen opozice, ale také novináři nebo zahraniční instituce. Šlo například o změny v trestním právu, jimiž byl zrušen elitní útvar slovenské prokuratury, snížily se trestní sazby za korupci a zkrátily se promlčecí doby trestných činů.

Kvůli zrušení speciální prokuratury Slovensku navíc hrozí, že přijde o přibližně čtyři miliardy eur z plánu obnovy. Evropská komise poslala na konci března slovenské vládě netradičně ostrý dopis, který adresovala vicepremiérovi zodpovědnému za plán obnovy Petru Kmecovi z Hlasu. Mimo jiné v něm Slovensku připomíná, že se samo zavázalo speciální prokuraturu zachovat jako záruku, která dohlédne na to, že se nebudou rozkrádat peníze z plánu obnovy. Informoval o tom slovenský Denník N.

Tento týden pak vláda schválila zákon, kterým se veřejnoprávní televize a rozhlas RTVS změní na Slovenskou televizi a rozhlas. Zákon předpokládá, že ve funkci předčasně skončí nynější ředitel Ľuboš Machaj. Nově by také povolená reklama mohla být až desetinásobně navýšena, a navíc má v televizi zaznít každý den hymna.

Opozice a některé zahraniční instituce už dříve tvrdily, že slovenská vláda chce veřejnoprávní média ovládnout. Proti zákonu vystoupili i někteří pracovníci RTVS a vedení stanice označilo změny za účelové.

Přečtěte celý článek