Na Cenu Jiřího Ortena 2024 získaly nominaci dvě básnické sbírky a román

před 4 týdny 36

foto Ilustrační foto - Slavnostní vyhlášení vítěze Ceny Jiřího Ortena, kterou udílí Svaz českých knihkupců a nakladatelů talentovaným autorům do 30 let věku, 15. května 2023, Klementinum, Praha. Laureát Filip Klega.

Praha - Na Cenu Jiřího Ortena 2024 získaly nominaci básnické sbírky Flavedo Vasiliose Chaleplise, Dům U Orobinců Ondřeje Krystyníka a román Marka Torčíka Rozložíš paměť. Porota je ve 37. ročníku ceny pro talentované autory do 30 let vybrala z 29 přihlášených titulů. Slavnostní vyhlášení vítěze se uskuteční 15. května v Zrcadlové kapli Národní knihovny v Praze. Za pořádající Svaz českých knihkupců a nakladatelů to dnes ČTK sdělila Vladana Brouková.

"Autorská čtení nominovaných autorů se uskuteční 15. dubna od 19:00 v Kulturním centru Provoz v Ostravě, 30. dubna od 18:30 v Božské lahvici v Praze a 2. května od 18:30 v Café Paměti národa v Brně," sdělila Brouková.

Další čtyři knihy zaujaly porotu natolik, že ačkoli nebyly zahrnuty do trojice nominovaných titulů, zařadila je na seznam knih, které stojí za přečtení. Jedná se o knihu Hany Ditrichové s názvem Pokojně, Na cestu zpět si zapínám skryté titulky od Eleny Pecenové, sbírku Marie Jehličkové Hořím v kameni a knihu Marto Kelbl Ani holka, ani kluk.

Chaleplis patří mezi organizátory a propagátory literárního života v Ostravě. Spoluzaložil kulturní platformu Harakiri Czurakami a mezinárodní literární festival Inverze. Také je jedním z autorů knihy 111 míst v Ostravě, která musíte vidět, jež mapuje dynamiku ostravského života. Jeho básnické texty jsou zastoupeny v antologiích i sbornících a v prvním ostravském poeziomatu.

Krystyník pochází z Mariánských Lázní, odkud se odstěhoval do Brna za studiem anglistiky a už v něm zůstal. Od roku 2012 se jednou za čas objevují jeho básně v některých literárních časopisech. Získal cenu publika při Drážďanské ceně lyriky 2020.

Torčík je básník, spisovatel a publicista. Pochází z Přerova, žije v Praze, kde také vystudoval anglofonní literatury a kultury na Filozofickou fakultu UK. V roce 2016 mu vyšla básnická sbírka Rhizomy a od té doby publikoval především časopisecky prózu i básně. V roce 2018 a 2020 se stal jedním z desítky finalistů v česko-slovenské soutěži Básne SK/CZ.

O nominacích a laureátovi rozhoduje odborná porota, kterou v 37. ročníku tvoří spisovatel, básník, kulturní organizátor a překladatel Ondřej Buddeus, spisovatel, básník a novinář Karel Škrabal, redaktor a básník Jonáš Hájek, básník a literární teoretik Libor Staněk a literární historička a kritička Alena Šidáková Fialová, jež se stala předsedkyní poroty.

Vítězem loňského ročníku Ceny Jiřího Ortena se stal Filip Klega. Autor upoutal porotu svou undergroundovou básnickou sbírkou Andrstán, která je jeho debutem.

Přečtěte celý článek