Na hory se vrátila zima, na Šumavě napadlo přes 30 centimetrů sněhu

před 1 týden 17

 Horská služba Šumava

Na horských silnicích leží sníh, cesty jsou ale s opatrností sjízdné, vyplývá z vyjádření silničářů. Zatímco na většině území Česka dnes bude sněžení postupně slábnout, na východě naopak zesílí. V Beskydech může do nedělního rána připadnout až deset centimetrů sněhu, varoval dnes ČHMÚ.

Podle očekávání meteorologů nasněžilo v noci na dnešek nejvíc na Šumavě. Na stanici Blatný vrch připadlo 34 centimetrů, a leží tam už kolem půl metru sněhu. Na Plechém napadlo 30 centimetrů a leží tam okolo 45 centimetrů.

Hodně sněhu místy připadlo také na západě Krušných hor. Na stanici Přebuz sníh původně vůbec neležel a dnes ráno ho tam podle dat ČHMÚ bylo čtvrt metru.

Na hřebeni Krkonoš také místy připadlo deset až 15 centimetrů sněhu, takže na Černé hoře ho leží okolo 35 centimetrů a na Labské boudě, kde stihl sníh před tímto ochlazením roztát, okolo čtvrt metru.

Přibližně deset centimetrů sněhu napadlo na hřebeni Jizerských hor a mezi pěti až deseti centimetry připadlo i v Jeseníkách, kde teď leží na Šeráku 17 centimetrů.

Varování meteorologů před silným sněžením na horách platí pro Krkonoše, Krušné hory a Šumavu do dnešních 18:00. Jiná situace bude v Beskydech a přilehlých oblastech, kde může od dnešního večera do nedělního rána připadnout pět až deset centimetrů sněhu, v nejvyšších polohách i kolem 15 centimetrů.

Nová sněhová nadílka dnes ráno nepůsobila větší problémy v dopravě. Na horských silnicích sice leží sníh, ale s opatrností jsou sjízdné. Platí to i pro rušnou silnici I/10 z Tanvaldu na Kořenov a Harrachov v Libereckém kraji, kterou v zimě silničáři opakovaně uzavírali pro nákladní auta.

Kvůli stromům popadaným pod tíhou sněhu na koleje je zastavený provoz vlaků na regionální trati mezi Novými Hamry a Perninkem v Karlovarském kraji. Cestující vozí autobusy náhradní dopravy.

Sněžení by dnes a v noci na neděli mělo postupně ustávat, rána budou nadále chladná. Od dnešní půlnoci do odvolání bude platit v celém Česku s výjimkou jihovýchodní Moravy varování před mrazem, který může poškodit vegetaci, zejména zeleninu, vinnou révu a ovocné stromy. Ve druhé poloviny příštího týdne bude síla mrazů podle meteorologů klesat a riziko poškození tak pozvolna pomine.

Přečtěte celý článek