Na ISS dorazili v lodi firmy SpaceX tři Američané a jeden Rus

před 2 měsíce 46

foto Ilustrační foto - K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) odstartovala 3. března 2024 SEČ z mysu Canaveral na Floridě vesmírná loď Crew-8 se třemi americkými astronauty a jedním ruským kosmonautem na palubě.

Oběžná dráha - U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dnes po jednodenním letu zakotvila vesmírná loď americké společnosti SpaceX se čtyřmi členy posádky. Tři Američané a jeden Rus na oběžné dráze vystřídají čtveřici kolegů, která na ISS působila od konce loňského léta.

Nová posádka odstartovala v modulu Crew Dragon z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě brzy ráno v pondělí a její loď se dnes k vesmírné stanici připojila těsně před 08:30 středoevropského času. SpaceX na sociální síti X potvrdila úspěšné zakotvení a americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) záhy oznámil, že tři astronauti a jeden kosmonaut vstoupí do ISS do dvou hodin.

Misi s názvem Crew-8 velí 42letý astronaut NASA Matthew Dominick. Na ISS s ním cestovali 64letý Michael Barratt, vystudovaný lékař a zkušený astronaut, 53letá astronautka Jeanette Eppsová a 41letý Rus Alexandr Grebjonkin. Pro všechny členy týmu kromě Barratta je tato mise prvním pobytem ve vesmíru v jejich kariéře.

Posádka na ISS stráví šest měsíců. Týden po jejich příletu mají vyrazit na zpáteční cestu členové předchozí mise Crew-7, která trvá od konce srpna. Tvoří ji Američanka Jasmin Moghbeliová, Dán Andreas Mogensen, Japonec Satoši Furukawa a Rus Konstantin Borisov.

Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské agresi na Ukrajině, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za desítky let. Koncem loňského prosince ruská vesmírná agentura Roskosmos oznámila, že se s NASA dohodla na prodloužení programu společných letů na ISS do roku 2025.

Přečtěte celý článek