Na jarní turné se chystají Thom Artway, Dan Bárta, Kaczi, Mig 21 nebo UDG

před 1 měsíc 57

foto Ilustrační foto - Dan Bárta a Ilustratosphere s programem Němá éra tour vystoupil v prologu letošního Československého jazzového festivalu, 17. dubna 2023, Přerov.

Praha - Na jarní turné se chystají písničkář Thom Artway, zpěvák Dan Bárta s kapelou Illustratosphere, skladatelka a zpěvačka Kaczi nebo skupiny Mig 21 a UDG. Série jejich vystoupení provázejí vydání nových nahrávek, na turné si mnozí vezou i hosty. Hudebníci většinou vnímají jarní klubové koncerty jako možnost představení nové tvorby nebo přípravu před letními festivaly. ČTK o tom informovali mediální zástupci umělců.

Na klubové turné vyráží písničkář Thom Artway s prvním česky zpívaným albem Trhám mraky, které pokřtí 13. března v pražské Vile Štvanice, o den později zahraje v plzeňském Anděl Music Baru, 20. března v olomouckém 15 Minut Music Clubu a 21. března v brněnském Metro Music Baru. Na koncertech ho doprovodí několik hostů. "Klubové koncerty miluju. Je to už nějaká doba, co jsme naposled hráli v menších prostorách. Čekají nás tak vystoupení s pohodovou atmosférou a s cílem být s lidmi co nejblíž," uvedl Thom Artway, vlastním jménem Tomáš Maček.

Patnáct koncertních sálů napříč Českou republikou navštíví během března a dubna Dan Bárta s Illustratosphere v rámci pokračující Němá éra tour. Sérii vystoupení zahájí 13. března v královéhradecké Petrof Gallery Hall a zakončí 20. dubna v plzeňské kreativní zóně DEPO2015 za doprovodu světelné show od VJky Lindy Arbanové. Názvem Němá éra turné odkazuje na stejnojmennou skladbu z debutového alba Illustratosphere, spolu s druhou deskou Entropicture ji hudebníci vydali v remasterované reedici. Oba tituly jsou tak poprvé k dostání také na vinylu.

Zpěvačka a multiinstrumentalistka Kateřina Kouláková vystupující pod jménem Kaczi vydává své druhé studiové album. Kolekce třináctí písní dostala název Kněhyně podle jednoho z beskydských vrcholů a vychází na CD a vinylu. Oficiální křest se bude konat 13. března v ostravském studiu Českého rozhlasu S1. Následně Kaczi desku představí v rámci Kněhyně tour s Českým rozhlasem. To zahrne osm koncertů a bude zakončeno 30. května v Praze. V první polovině května si z něj písničkářka odskočí na americká pódia, když odehraje pro českou komunitu koncerty ve Washingtonu, Philadelphii a New Yorku.

Kapela Mig 21, která se označuje jako "chlapecká taneční, pěvecká a striptérská skupina z Prahy 5 – Smíchova" navazuje na své podzimní turné řadou jarních klubových koncertů. Turné začne 16. března v Jihlavě, bude pokračovat přes Karlovy Vary, Ostravu, Hranice, Semily, Mladou Boleslav nebo Prahu a skončí dvěma koncerty na začátku května v Olomouci. "Neskutečně se těšíme, osaháme si nové prostory, ve kterých jsme nikdy nehráli, ale zároveň se se svými fanoušky potkáme v našich, už téměř domáckých, klubech. Ta intimita klubů nám dodává energii," konstatoval zpěvák Jiří Macháček.

Ve stejný den jako Mig 21 vyrazí na jarní klubové turné ústecká rocková parta UDG. Série koncertů začíná v Rokytnici a čítá celkem 11 zastávek, mezi kterými nechybí například Plzeň, Brno nebo pražský koncert 18. dubna v Lucerna Music Baru. Jako hosta si kapela pozvala zpěváka a skladatele Pekaře alias Petra Tomse. "V rámci jarního turné zahrajeme průřez naší tvorbou včetně písniček z posledního alba Přístav. Ve zkušebně už ale pracujeme na nových věcech, nastal totiž čas se pustit do další práce, na kterou se opět těšíme - i po více něž dvaceti letech a šesti studiových albech," uvedl zpěvák Petr Vrzák.

Přečtěte celý článek