Na kávě Rusům rovnou pod nosem. Speciální novinářská operace FORUM 24+ na Ukrajině

před 3 týdny 35

S partou českých dobrovolníků jsme vyrazili na Ukrajinu. Naše rodiny i kolegové mají obavy: Vždyť jedete do války! „Česká opozice jasně dokázala, že na Ukrajině žádná válka není,“ říkáme. Jenomže dobře chápeme, že opak je pravdou. Rusko připravuje mohutnou ofenzivu. Obránci možná nebudou mít dostatek prostředků, aby ji zastavili. Příležitost mluvit s nimi osobně a vidět situaci na frontě na vlastní oči se každopádně neodmítá. Nemluvě o možnosti dát si vynikající italskou kávu pár kilometrů od bojové linie.

Jedeme na východ. Cestou si čteme nejnovější zprávy. Rusko právě bombardovalo přehradu u Záporoží, kde za pár dní budeme. Zemřelo pět lidí a dalších 31 bylo zraněno. Do mobilu si instalujeme jednu z civilních aplikací sledujících vzdušné poplachy. Okamžitě nám vyskakují první výstražné notifikace. Rakety dopadají po celé Ukrajině, mezi jiným i do Zakarpatí. Právě tam naše cesta začíná.

Hrot kopí české pomoci

Na Ukrajinu doprovázíme tým Vasyla Kapusteje a partu zkušených dobrovolníků z dobročinné organizace Cesta naděje života z Kravař u Opavy. Obě skupiny pomáhají od první chvíle tzv. plnohodnotné invaze. Na Ukrajinu nás vyrazil hotový konvoj, složený z několika dodávek a dalších vozidel. Vezeme dárky pro vojáky i pro civilisty, zdravotnický materiál, hygienické tašky plné tolik potřebných pomůcek, evakuační vozidlo pro raněné, sanitku, a dokonce i několik set kilo slaniny, kterou…

Přečtěte celý článek