Na konferenci EPP - European People's Party jsem za KDU-ČSL shrnul naši pozici k EU a evropské politice. Česká republika tento r...

před 1 měsíc 79
Na konferenci EPP - European People's Party jsem za KDU-ČSL shrnul naši pozici k EU a evropské politice. Česká republika tento rok oslaví 20 let vstupu do Evropské unie. Být součástí tohoto společenství je pro nás ta nejlepší možná alternativa. Je ale zapotřebí si přiznat, že tento velmi úspěšný projekt má stále mnoho nedostatků a je naším úkolem se s nimi vypořádat.

Poslední dva roky nás naučily, že bezpečnost, na kterou jsme si zvykli není samozřejmostí. Od nedávných migračních vln visí nad Evropou strašák povinných kvót. Evropa bojuje o své místo předních ekonomických velmocí, a proto nezbytně potřebuje kvalifikovanou pracovní sílu. Zdlouhavý imigrační proces vysoce kvalifikované pracovníky odrazuje, a konkurenceschopnost EU je tak v ohrožení. Laxní návratová politika EU pak motivuje nevyhovující žadatele zneužívat evropský azylový systém. Ochrana vnějších hranic pro nás tedy musí být klíčová. Evropská migrační politika musí být transparentní a flexibilní, ale zároveň musí umět zaručit suverenitu jednotlivých členských států.

Jedním ze zásadních faktorů, který dlouhodobě ovlivňuje celou Evropu je demografický vývoj. Je třeba si uvědomit, že demografické trendy se do budoucna promítnou do fungování celé společnosti ještě výrazněji. Příprava na stárnutí společnosti se proto odehrává ve dvou základních dimenzích: zajištění důstojného života dnešních seniorů a adaptace společnosti jako celku na demografické změny. Populace stárne a budeme čelit nedostatku personálu v sociálních službách i zdravotnictví. Poroste důležitost starších lidí a jejich přínosu ve prospěch ekonomik a komunit. EPP by měla být tou politickou skupinou, která na takové změny umí reagovat.

Přístup k cenově dostupnému bydlení je v Evropě stále obtížnější. Přitom jedním z nejčastějších důvodů odkládání rodičovství je obtížně dostupné bydlení. Pro mnoho mladých lidí, kteří uvažují o založení rodiny a zvažují bydlení v osobním vlastnictví, jsou velkým problémem těžko dosažitelné hypotéky na bydlení. Od příští komise tedy především očekávám snížení administrativní zátěže v této oblasti.

Dopad našich politik a rozhodnutí jako členů Evropské lidové strany dalece přesahuje bezprostřední rámec. Naše činnost musí směřovat k podpoře a povznesení všech občanů Evropské unie a k podpoře společnosti, která nejen prosperuje, ale také se řídí zásadami spravedlnosti a ohleduplnosti k životnímu prostředí. Jako EPP máme v nadcházejících volbách jedinečnou příležitost potvrdit svou roli rozhodující síly v evropské politice a musíme ji využít ve prospěch Evropy.

Přečtěte celý článek