Na Labi zůstává několik povodňových stupňů, řeka Morava má kulminovat

před 2 měsíce 73

foto Rozvodněná řeka. Ilustrační foto.  PC

Praha - Hladiny řek, které odvodňují pohoří na severu republiky, zůstávají mírně zvednuté. Většinou už ale pozvolna klesají. Kvůli dotoku dnes ráno zůstávaly první i několik druhých stupňů na středním a dolním Labi. Morava v Olomouci se přiblížila druhému stupni povodňové aktivity, dnes má kulminovat těsně pod jeho úrovní.

Ve středních Čechách platil ráno na třech místech druhý povodňový stupeň, a to na Labi v Kostelci nad Labem na Mělnicku, na Nymbursku na Mrlině ve Vestci a na Cidlině v Sánech. Bdělost, tedy první povodňový stupeň, je na dvou místech.

"V důsledku dotoku zůstane zvýšena hladina středního a dolního Labe s překročením prvního stupně povodňové aktivity (SPA), v některých profilech i 2. SPA," uvedli meteorologové v ranní informační zprávě. Bdělost platí na Berounce ve Zbečně na Rakovnicku a na Labi v Mělníce. Kvůli Jizeře rozlité po dešti uzavřeli strážníci v pondělí v Mladé Boleslavi znovu silnici u zahrádek v části Podlázky a lávku přes rozvodněnou Klenici u Olympie.

I v Pardubickém kraji stále zůstává hladina Labe vyšší než obvykle. V Němčicích je od neděle na druhém povodňovém stupni. Podle meteorologů však již na rozdíl od míst dále po proudu více nestoupne. Nejnižší první povodňový stupeň je na Labi v Přelouči a může se ještě zvýšit. Kvůli záplavám je uzavřena silnice mezi Opatovicemi nad Labem a Vysokou nad Labem.

Vzedmuté hladiny řek v Královéhradeckém kraji v noci na dnešek dál klesaly. První povodňové stupně ráno zůstávaly na devíti místech. V pondělí odpoledne byly na 14 stanicích, vyplývá z údajů Povodí Labe. První povodňový stupeň, bdělost, byl ráno na Orlici v Týništi nad Orlicí, Metuji v Krčíně a na Úpě ve Zlíči. Na Labi první stupně platily na přehradě Les Království u Dvora Králové nad Labem, ve Stanovicích a na soutoku Labe a Orlice v Hradci Králové. Bdělost byla dále na Cidlině v Novém Bydžově a v Chlumci nad Cidlinou a na Bystřici v Rohoznici.

Kvůli zvýšené hladině Orlice zůstává uzavřená zaplavená silnice II/298 vedoucí z Třebechovic pod Orebem do Krňovic na Hradecku a dál do Býště. Řidiči ji mohou minout například objížďkou přes Běleč nad Orlicí.

Hladina řeky Moravy v Olomouci v noci na dnešek vystoupala na 385 centimetrů, druhý stupeň platí při dosažení 390 centimetrů. Podle předpovědi by měla Morava v Olomouci kulminovat v následujících hodinách těsně pod tuto hranicí. V Raškově a Moravičanech na Šumpersku také platí první stupeň povodňové aktivity, voda v Moravě tam už opadá. Stupeň bdělosti v pondělí platil i na říčce Krupé v Habarticích, kde hladina v noci na dnešek klesla pod úroveň prvního stupně.

Kvůli vylití řeky Moravy byla na Šumpersku v pondělí ráno uzavřena vozovka v úseku Zábřeh-Lesnice, dnes už je v provozu. Uzavřena zůstává silnice mezi Bohuslavicemi a Lukavicemi, která je neprůjezdná od konce minulého týdne. Až do odvolání je kvůli vzedmuté hladině řeky Moravy uzavřena náplavka v Olomouci. V městské části Bělidla řeka Bystřice v pondělí zaplavila cyklostezku.

Kvůli zvednutým hladinám řek platí pro několik regionů ve Středočeském, Ústeckém, Libereckém, Pardubickém, Královéhradeckém a Olomouckém kraji zatím do odvolání výstraha meteorologů na povodňovou pohotovost či bdělost. "Hladiny zasažených toků budou nadále postupně klesat," dodali meteorologové.

Přečtěte celý článek