Na rodinné ekofarmě dělají úspěšné produkty z mléka od českého strakatého skotu

před 2 měsíce 77

Šetrné hospodaření na polnostech, chov dojnic, výroba pestré škály mléčných výrobků a jejich prodej, ale i neustálé zvelebování statku po předcích. To je pracovní a životní náplň Veroniky Kropáčkové, jejích rodičů i mladšího bratra, kteří spolu hospodaří na Ekofarmě Nelepeč.

Majitelka Ekofarmy Nelepeč Veronika Kropáčková. | Foto: se svolením Veroniky Kropáčkové

Nelepeč je jednou z nejmenších osad severního Brněnska – najdeme ji poblíž města Tišnova, kde se Vysočina zvedá z hlubokého údolí Svratky. Zde se usadil už roku 1648 první známý předek rodiny Kropáčků, jehož potomci dnes hospodaří na 80 hektarech půdy rodinné ekofarmy.

„S ekologickým zemědělstvím zde začal v roce 1990 děda Rudolf, když mu byly v restituci vráceny pozemky. Podařilo se mu obnovit rodinnou farmu zchátralou nedobrým družstevním hospodařením, a i když začínal se čtyřmi kravami, dnes pečujeme o padesátihlavé stádo,“ říká mladá farmářka Veronika Kropáčková, další z dlouhé řady rodinných farmářů v Nelepči.

Veronika Gruntová založila projekt Máma z gruntu, kde ostatní učí, jak si sami mohou vypěstovat vlastní plodiny a pochutnat si na nich s rodinou:

Veronika Gruntová založila projekt Máma z gruntu, kde ostatní učí, jak si sami mohou vypěstovat vlastní plodiny a pochutnat si na nich s rodinou

Máma z gruntu předává dál to, co žije. Učí lidi zavařovat, péct a zahradničit

Tím, že na farmě vyrostla, tak jí přišlo automatické, že na ní i ona sama zůstane. „A navíc jsem cítila, že mám touhu posunout naše rodinné hospodářství někam dál,“ vysvětluje s tím, že odborné ostruhy získala absolvováním Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně a také praxí jako poradkyně pro mléčné farmy.

Mlékárna s oceněním

„Doma jsme často hovořili o tom, že by bylo nejlepší zpracovávat mléko přímo na farmě a vyrábět a prodávat vlastní produkty, než ho pouze prodávat mlékárně. Takže tím snem posunout rodinné hospodářství někam dál se stala faremní mlékárna,“ podotýká Veronika.

S výrobou začínají v mlékárně vždy v pondělí tak, aby byla každý týden nachystána čerstvá várka všech druhů jejich mléčných produktů. Do standardní nabídky se nyní začínají propracovávat i tvrdé zrající sýry. Netradiční specialitou jsou sýrové dorty a tácy, při jejichž přípravě je farmářka hodně kreativní.

„Naše čerstvé sýry, jogurtový nápoj, sýr na grilování a tvarohový dezert s čokoládou získaly ocenění Brněnsko originální produkt. A náš speciální jogurtový dezert se slaným karamelem a čokoládou, nazývaný Tučibomba, získal ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje,“ raduje se Veronika Kropáčková.

Ve faremní mlékárně vyrábí čerstvé přírodní i ochucené sýry.Ve faremní mlékárně vyrábí čerstvé přírodní i ochucené sýry.Zdroj: se svolením Veroniky Kropáčkové

To, že jsou ekologická farma, podle ní spočívá v tom, že na polích nepoužívají žádná průmyslová hnojiva ani žádné přípravky na ochranu rostlin. Berou totiž v úvahu přirozené schopnosti rostlin odolávat škůdcům.

Na chodu ekofarmy se podílí jen rodina, na žně a sezonní práce však vypomáhají i brigádníci. Každý člen Kropáčkových tak má své úkoly. Začínají kolem šesté ráno, kdy je třeba vykydat hnůj a uklidit ve chlévě. Následné dojení trvá 1,5 hodiny. Veronika většinou pasteruje mléko a v sezoně samozřejmě pracuje i na polích.

Markéta a Kamil Šediví z rodinné Ekofarmy Člupy na Vyškovsku sklízejí ocenění za kvalitní potraviny a vytváření pestré krajiny:

Rodina Šedivých. Farmaření se věnuje zejména na pozemcích přírodní památky Člupy na Vyškovsku. Od počátku pečují nejen o zvířata, ale i o ovocné stromy a původní dřeviny

Poznali se na Novém Zélandu. Po návratu do Česka manželé rozjeli ekofarmu

„Chováme dojnice plemene Český strakatý skot, což je tradiční české plemeno. Má hodně kvalitní mléko, jehož tučnost je většinou zhruba 4,5procentní. Denně ho nadojíme zhruba 350 litrů,“ říká mladá farmářka.

I když je dnes často skloňovaným tématem agroturistika, na Ekofarmě Nelepeč o vybudování ubytování neuvažují. „Možnost prohlídky farmy a zvířat u nás využívají hlavně školy, školky a různé organizace. Ale vývoj vidím raději v oblastech, na které se zaměřujeme již nyní. Tím je nyní zrárna na tvrdé sýry,“ dodává Veronika Kropáčková s tím, že dalším bonusem při návštěvě farmy je malý samoobslužný obchůdek. Na dvoře je malý dřevěný domeček, ve kterém si lze vybrat z lednice a koupit, na co má zákazník chuť.

Přečtěte celý článek