Na severu Kazachstánu a na jihu Ruska pokračují evakuace kvůli záplavám

před 2 týdny 34

foto Záplavy v ruském městě Orenburg, 13. dubna 2024. This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.

Almaty - V severní části Kazachstánu dál pokračuje evakuace kvůli záplavám, které jsou nejhorší za desítky let. Evakuovat se dohromady muselo už 117.000 lidí, sdělilo dnes podle agentury Reuters kazachstánské ministerstvo pro mimořádné události. K přesunu do bezpečí vyzývají úřady také v ruském Kurganu, který leží nedaleko hranic s Kazachstánem a kde se za posledních 24 hodin nebezpečně zvýšila hladina v řece Tobol.

Záplavy sužují jižní Ural, oblasti na jihozápadě Sibiře a severní Kazachstán už téměř dva týdny. Povodně vyvolal rychle tající sníh z pohoří Ural a silné deště a přispělo k nim i protržení hráze v Orenburské oblasti. Voda zaplavila rozsáhlá území v blízkosti řek Ural a Tobol.

V úterý nařídil evakuaci několika obcím gubernátor ruské Ťumenské oblasti, kde se rozvodnila řeka Išim. V Kurganu, který je administrativním střediskem sousední Kurganské oblasti, je k dnešku podle ministerstva pro mimořádné události zaplaveno 660 domů. Každé dvě hodiny tam znějí sirény, které vybízejí k evakuaci.

Povodně už dříve zaplavily na 34.000 domů v Orenburské oblasti ležící o něco západněji. Hladina řek zde začala v neděli podle ruských médií klesat a záplavy polevovat.

Přečtěte celý článek