Na severu pásma Gazy by do května mohl nastat hladomor, varují některé agentury OSN. Pokud ctíme, že jsou lidská práva univerzál...

před 1 měsíc 28



Na severu pásma Gazy by do května mohl nastat hladomor, varují některé agentury OSN. Pokud ctíme, že jsou lidská práva univerzální, nemůžeme zhoršující se humanitární situaci civilního obyvatelstva v Gaze nečinně přihlížet. Vážím si proto kroku našeho Jan Lipavský - ministr zahraničí ČR, který dnes schválil dalších 10 milionů korun pro Světový potravinový program na humanitární pomoc v Gaze. Navazuje tím na český pětimilionový příspěvek z ledna tohoto roku.

Tento týden jsem s lítostí sledoval zprávy o zabití sedmi lidí různých národností pracujících pro potravinovou charitu v Gaze. Je to tragédie, která se nesmí opakovat a vše musí být řádně vyšetřeno. Za Česko apelujeme na důsledné dodržování mezinárodního humanitárního práva. Klíčové je propuštění válečných rukojmích a ukončení teroru ze strany Hamásu, který důsledně odsuzujeme. Dopadá koneckonců nejen na Izraelce, ale i na Gazany.

Dlouhodobě podporujeme kroky směřující k dvoustátnímu řešení, které z našeho pohledu zůstává jediným klíčem k důstojnému a udržitelnému soužití obou etnik. Ze současné situace nemají prospěch civilisté ani na jedné straně konfliktu. Jeho výsledkem je pouze násilí, zmařené lidské životy, destrukce a bída. Je naší povinností přispět k tomu, aby konflikt co nejdříve skončil.
Přečtěte celý článek