Na Staroměstském náměstí v Praze se sešli lidé k podpoře Ukrajiny. Akce v den výročí ruské invaze probíhají i v regionech

před 2 měsíce 67

Tisíce lidí se shromáždily v Praze na Staroměstském náměstí při akci na podporu ukrajinského boje proti ruské agresi. Část přišla v průvodu z náměstí Kinských přes Karlův most. Shromáždění zahájil prezident Petr Pavel, ohlášený je videopozdrav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho manželky Oleny. Lidé na náměstí mají vlajky Ukrajiny, EU a NATO a transparenty na podporu napadené země. Na náměstí Borise Němcova, kde sídlí ruské velvyslanectví, proběhl koncert Noise for Ukraine. Další akce jsou v regionech, všechny se konají v den druhého výročí otevřeného vpádu ruské armády na Ukrajinu.

Lidé, kteří přišli na náměstí Kinských, si na transparenty napsali hesla jako „Zastavte Putina, zastavte válku“, „Rusko mučí a zabíjí“ nebo „Více zbraní pro Ukrajinu“. Krátce po 15:00 průvod vyrazil na svou trasu za skandování hesla „Stand with the Ukraine“ (Stůjte za Ukrajinou!).

Trasa pochodu od pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka, který je pro Ukrajince symbolem svobody a samostatnosti, vedl kolem pomníku obětem komunismu na Újezdě přes Karlův most.

Postupně se průvod protáhl až na stovky metrů. Zatímco čelo průvodu za skandování hesla „Russia is the terorist state“ (Rusko je teroristický stát), Sláva Ukrajině, hrdinům sláva a Ať žije Česko procházelo po Karlově mostě, konec zasahoval do parku Kampa.

Shromáždění na pražském Staroměstském náměstí pak zahájil prezident Petr Pavel, ohlášený je videopozdrav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho manželky Oleny.

Slovo na shromáždění dostanou rovněž lidé, kteří organizují pomoc Ukrajině a Ukrajincům, a její příjemci. Vystoupí také zástupci všech čtyř pořádajících organizací, jimiž jsou Evropský kongres Ukrajinců, Člověk v tísni, Milion chvilek pro demokracii a Paměť národa. Akci má zakončit čtení manifestu Paměti národa ve formě apelu na evropské lídry, aby dostáli svým slibům ohledně podpory Ukrajiny.

Koncert Noise for Ukraine

Více než dvě stě lidí a osm velvyslanců z Nizozemska, Dánska, Švédska, Finska, Litvy, Kanady, Belgie a Španělska a představitelé norského a irského velvyslanectví v Česku přišli podpořit koncert Noise for Ukraine, který pořádali členové týmů festivalů United Islands of Prague a Metronome Prague na náměstí Borise Němcova u budovy ruského velvyslanectví v Praze.

Nizozemský velvyslanec Daan Huisinga jménem zúčastněných zástupců deseti velvyslanectví na koncertu označil ruské napadení Ukrajiny za ilegální. Připomněl, že ruská agrese vůči Ukrajině nezačala před dvěma, ale před deseti lety anexí Krymu. V projevu také odsoudil ruské válečné zločiny spáchané na Ukrajině. „Ukrajinci bojují naši válku. Brání hodnoty, jako jsou demokracie, lidská práva a právní stát, na kterých stojíme,“ řekl.

Program Dne za Ukrajinu v Praze

Na ruském velvyslanectví v Praze podle producenta festivalů United Islands a Metronome Prague Davida Gaydečky stále působí sedm zaměstnanců, které na koncertu označil za zbabělce. Na zhruba jeden a půl hodiny dlouhém koncertu vystoupili například ruští písničkáři Nikolaj Jakimov a Alexej Ušarovský, DJ Negative a plzeňská kapela What’s In The Box.

Organizátoři Noise for Ukraine se koncertem připojili k dalším občanským a kulturním aktivitám Dne za Ukrajinu. Jeho součástí je i večerní benefiční Koncert pro všechny slušný lidi ve Foru Karlín, kde vystoupí Chinaski, Pokáč a Kašpárek v rohlíku.

Připomínkové akce probíhají i v Brně, Olomouci či Pardubicích

Akce k připomenutí počátku otevřeného válečného konfliktu na Ukrajině jsou ale i v dalších českých městech. Třeba v Brně mohou lidé vedle shromáždění na náměstí Svobody přijít na podvečerní debatu nebo koncert a v Olomouci na Horním náměstí byl naplánován pochod na podporu napadené země.

V pardubické městské galerii a Divadle 29 připravili scénické čtení k představení tvorby současných ukrajinských autorů a autorek, a v zámku Ostrov na Karlovarsku je připraven charitativní program pro Ukrajinu.

Přečtěte celý článek