Na Ukrajině rozkrývají kauzu machinací se státními pozemky. Mezi podezřelými je i ministr zemědělství

před 1 týden 30

Ukrajinský protikorupční úřad podezírá ministra zemědělství Mykolu Solského v souvislosti s machinacemi se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů korun). Ministr nabídl úřadům maximální součinnost.

Kyjev 14:08 23. dubna 2024

Ukrajinská vlajka na Krymu

Ukrajinská vlajka na Krymu | Foto: Baz Ratner | Zdroj: Reuters

Podle protikorupčního úřadu NABU byli mezi členy skupiny také pracovníci ukrajinského katastru nemovitostí. Jsou podezřelí, že zničili dokumenty, na jejichž základě měly dva státní podniky v Sumské oblasti na severu Ukrajiny právo trvale užívat pozemky. Ty byly následně převedeny do vlastnictví předem určených lidí pod záminkou uplatnění jejich práva na volnou půdu.

ONLINE: Ruské drony útočily ve třech ukrajinských oblastech, cílily i na vodní elektrárnu

Číst článek

V letech 2017 až 2021 se skupina tímto způsobem zmocnila pozemků o celkové rozloze bezmála 2500 hektarů, které tehdy měly hodnotu přes 291 milionů hřiven. Převodu dalších téměř 3300 hektarů se podle protikorupční agentury podařilo zabránit.

„Organizátorovi schématu, současnému ministrovi, dvěma pracovníkům státního katastru nemovitostí a osobě, která trestnému činu napomohla, bylo doručeno sdělení o podezření,“ uvedla NABU.

Jméno Solského prohlášení přímo nezmiňuje, organizátora skupiny nicméně popisuje jako „bývalého šéfa agrárního výboru Nejvyšší rady“. Tuto funkci někdejší podnikatel v zemědělství Solskyj zastával předtím, než se v březnu 2022 stal ministrem agrární politiky a potravinářství.

Solskyj v prohlášení na telegramovém účtu svého ministerstva uvedl, že médii prezentovaná obvinění se netýkají období, kdy zastával funkce ministra nebo šéfa agrárního výboru. Sporným převodem pozemků se podle něj již dříve začaly zabývat soudy.

„Zaručuji maximální otevřenost pro zjištění pravdy, což ale není potřeba - všechny údaje jsou přístupné orgánům činným v trestním řízení a důkazy a argumenty stran posuzují soudy,“ uvedl Solskyj.

Solskyj by byl prvním známým ministrem za prezidenta Volodymyra Zelenského, kterého orgány činné v trestním řízení označily za podezřelého v korupční kauze, připomněl Reuters.

ČTK

Přečtěte celý článek