Sní o válce, výcvikových táborech a obdivují zločince. Mládežnické odnoži strany AfD hrozí zákaz

před 1 měsíc 83

Jsou mladí, ambiciózní a také radikální. Soud organizaci Mladá alternativa (JA) nedávno označil jako extremistickou, uvedla německá televize Deutsche Welle. Právě z řad JA přichází spousta radikálních osobností do nejvyšší politiky a nadále ji extremizují. Daří se jim zde uchytit i díky členství v krajně pravicové straně Alternativa pro Německo (AfD), které je Mladá alternativa součástí.

Berlín/Praha 10:40 27. února 2024

Žena s nápisem "smažme nacismus" protestuje proti německé pravicové straně Alternativa pro Německo

Žena s nápisem "smažme nacismus" protestuje proti německé pravicové straně Alternativa pro Německo | Foto: Fabian Bimmer | Zdroj: Reuters

Jednou z hlavních tváří JA je Anna Leistenová. Ta se velmi angažuje na sociálních sítích třeba svými fotkami, kde například zvedá pravou ruku v gesto pravicových neonacistů, jako symbol nadřazenosti bílé rasy, vyzývá k budování výcvikových táborů k válce, nebo obdivuje německého extremistu Götze Kubitscheka.

Německo reaguje na vzestup ultrapravice. Hodlá posílit kontrarozvědku a zostřit dohled nad zbraněmi

Číst článek

Právě díky agresivní xenofobní rétorice, propagaci neonacistických myšlenek a používání nacistických gest se ozývají hlasy, které chtějí skupinu zakázat. Německé soudy kvůli nenávistným protiimigračním výrokům označily Mladou alternativu jako jednoznačně extremistické hnutí. 

Nenávistné projevy na adresu nepohodlných občanů není to jediné, co spájí úzké vazby AfD a Mladé alternativy. „Jde o důležité místo pro výcvik mladých kádrových členů a formování nových nápadů. Mladí pracovníci jsou nejenom mobilizování pro stranu v době voleb, ale jsou také výrazně aktivní v online prostoru strany,“ řekla Anna-Sophie Heinzová z Univerzity v Trevíru televizi DW.

Odkaz Mladé alternativy

Spousta z prominentních členů a podporovatelů JA působí nyní v nejvyšší německé politice jako straníci AfD. Jedním z takových je i Matthias Helferich, příslušník Německého spolkového sněmu, který se prezentuje jako „přátelská tvář Národního socialismu.“ Mladá alternativa ho označila jako budoucího ministra remigrace nebo jako muže, předurčeného k organizaci masivního vysídlení nežádoucích lidí z německého území.

Statisíce Němců opět protestovaly proti krajní pravici a růstu AfD. ‚Jen to odvádí pozornost,‘ namítá strana

Číst článek

Mluvčí JA Hannes Gnauck je také členem Bundestagu. Ten naopak prosazuje „remigraci všech neasimilovaných,“ a to masivním vyhoštěním. Na adresu mohutných protestů proti krajní pravici, kterých se zúčastnily miliony Němců, poznamenal, že to jen vyústilo v semknutí strany.

Možný zákaz činnosti Mladé alternativy je nejistý vzhledem k jejímu právnímu působení. JA je sice součástí AfD, ale jenom jako asociace a soudy nemají možnost rozhodovat tak jednoznačně a přímočaře nad těmito uskupeními jako nad politickými stranami.

tkz

Přečtěte celý článek