Nacher to schytal. Všechno dobré kolem a v lidech jen ničíte, vyčetla mu poslankyně

před 3 týdny 31

Poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher ve svém videu připomněl výzvu opozice, který po vládě chce, aby zveřejnila přesnou částku, kterou Česká republika dala při nákupu munice Ukrajině napadené Ruskem. Tím rozčílil poslankyni Barboru Urbanovou (STAN). „„Vy využijete naprosto všechno k tomu, abyste dávali do protipólu ochranu naší bezpečnosti a „naše české lidi“,“ pustila se se do něj.

Hnutí ANO na konci března vyzvalo vládu, aby zveřejnila výši finanční pomoci České republiky při nákupu munice Ukrajině napadené Ruskem. „Stínová vláda nijak nerozporuje nákup munice pro Ukrajinu. Nesouhlasíme s postupem vlády, která o investicích do této aktivity rozhodla v utajeném režimu, přestože se jedná o veřejné prostředky,“ řekl k tomu předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček. „Nechceme, aby vláda sdělovala utajované informace, ve smyslu od koho přesně se nakoupila jaká munice, ale aby řekla jednu jedinou věc: kolik ta pomoc bude činit,“ dodal.

Česká vláda měla na nynější nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu vyčlenit vyšší stovky milionů korun, uvedl tedy minulý týden nekonkrétně premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že příspěvek podle něj odpovídá velikosti Česka. Vyšší stovky milionů korun podle něj „zhruba tak odpovídají podílu, který by země naší velikosti a prosperity měla do těch věcí vložit“. Zároveň řekl, že může zvážit, zda požádá vládu, aby umožnila zveřejnění přesné částky. Přijetí rozhodnutí o částce v utajeném režimu bylo však podle něj správné. „Tam jde o bezpečnostní věci a jde o riziko pro řadu lidí, kteří se těm věcem věnují,“ podotkl.

Vyjádření premiéra ovšem opozici pravděpodobně nestačí, a tak opoziční výzvu vlády z minulého týdne připomněl poslanec Patrik Nacher (ANO), který se pozastavil nad tím, že pokud i ostatní státy zveřejnují objem vojenské pomoci Ukrajině, proč to vláda premiéra Petra Fialy nedělá.

Ve svém videu zdůraznil výzvu, podle které hnutí ANO nesouhlasí s postupem vlády, která o investicích do této aktivity měla podle něj rozhodnout v utajeném režimu, protože se jedná o veřejné prostředky. „Jsme přesvědčení, že občané ale i opozice jsou opakovaně stavěni do situace, kdy nemají informace o tom, jak a v jakých finančních rámcích nakládá vláda s prostředky v souvislosti s válkou na Ukrajině. Pokud výši pomoci mohou publikovat jiné státy, není důvod, aby vláda tajila informace a nahrávala dezinformátorům,“ uvedl.

Zároveň dodal, že ho těší, že v této věci opozici podpořil i Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten dal totiž hnutí ANO skutečně za pravdu. „Nedá se nic dělat, tady musím dát opozici za pravdu. Daňový poplatník má právo vědět, kolik na tuhle správnou věc přispívá a neexistuje důvod, proč by samotná výše příspěvku měla být utajena,“ napsal Kalousek.

„Vy využijete naprosto všechno k tomu, abyste dávali do protipólu ochranu naší bezpečnosti a „naše české lidi“. Přitom takhle to není, ty dvě věci nejsou v protipólu, právě naopak. Využijete to nejhorší, co ve společnosti a v lidech je, abyste mohli něco získat,“ rozčílila se na Nachera poslankyně Barbora Urbanová (STAN).

Hnutí ANO vyčetla, že za 8 let vlády kromě rozdávání pětitisícovek, nic neudělalo, a to včetně reformy trestního práva, proti které nyní protestuje, protože „za kytku jde někdo na dlouho sedět“. „Lidem, které zneužíváte ve svých kampaních, a kteří objektivně potřebují pomoc a zastání, jste nepomohli ani takovou samozřejmostí, jako je revize dávek nebo digitalizace toho, jak si o ně mohou žádat,“ pokračovala s tím, že jde například o zdravotnictví v rozvalu, podfinancovanou obranu bez potřebných investic, což označila za potřebný ústupek komunistům, bez kterých by ANO nesložilo vládu, nebo zrušení superhrubé mzdy. Těmito kroky podle ní vláda ANO dostala Česko do finanční kondice přibližující se Řecku.

„Ale křičet, jak to všichni ostatní dělaj blbě, využívat každou věc k tomu, abyste si přihřáli polívčičku, to umíte. Je mi čím dál víc smutno z toho, jak nízko jste, vždyť jste přece taky lidi a taky chcete pro další generaci (ať už máte děti nebo ne, složky nemám) nějakou budoucnost, nebo ne? Chcete, aby vyrostli ve společnosti, která o sebe navzájem pečuje a není jen plná vnitřních rozkolů a nenávisti, což vlastními kroky podporujete? Nebo ne? Myslím, že vlastně nechápete, jak kvůli vlastnímu prospěchu všechno dobré kolem a v lidech jen ničíte. Je mi to líto…,“ rozohnila se.

Přečtěte celý článek