Náhrady za kouření stát podporuje výhodnější daní

před 2 měsíce 75

Zatímco z krabičky klasických cigaret zaplatí kuřák na spotřební dani a na DPH nějakých 115 korun, u náplní do nahřívaného tabáku je to pouze zhruba necelých 40 korun. Tyto náplně jsou i proto výrazně levnější oproti klasickým cigaretám, které jsou podle odborníků na závislosti podstatně škodlivější pro lidské zdraví.

„Nikotin jako takový prakticky není nebezpečný, i když na něm vzniká závislost. Platí, že lidé kouří kvůli nikotinu, ale umírají kvůli dehtu z cigaretového kouře,“ říká vědecký poradce Národního protidrogového koordinátora Viktor Mravčík.

Zdanění jako v Německu

Přívětivou sazbu spotřební daně mají i další náhražky za cigarety. V případě jednorázových e-cigaret je to pět korun, z balení nikotinových sáčků se bude platit zhruba stejně tolik. Během následujících tří let se jejich sazba daně každý rok zvýší zhruba o stejnou částku, tedy o pět korun u jednorázových e-cigaret a o necelých šest korun u nikotinových sáčků.

Hostem dalšího dílu Byznys kafe je generální ředitel společnosti BlueBen Leopold Benda

Lidé i obce mohou ušetřit za elektřinu. Komunitní energetika v ČR nabírá na síle

Tím se například elektronické cigarety dostanou zhruba na stejnou úroveň zdanění jako v Německu.

„Jsem velký podporovatel alternativ, protože již máme za pár let nasbíráno dost informací a vidíme, jak významně poklesly zdravotní důsledky, když lidé přejdou na alternativní užívání nikotinu. Je to ale také otázka způsobu užívání. Nikotin totiž funguje podobně jako kofein nebo taurin a existuje část populace, která bude vždy náchylná k nadužívání. Nic to nemění na tom, že zabiják číslo jedna jsou klasické cigarety,“ řekl na kulatém stolu Deníku s názvem Naše neřesti národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Myšlenky daňově podporovat méně škodlivé náhražky kouření se při schvalování daňového kalendáře Parlament držel i v případě zahřívaného tabáku.

Daňová zátěž na něj letos vyroste o tři koruny, zatímco u cigaret vyroste o osm korun, v příštích letech daň na zahřívaný tabák poroste zhruba o čtyři koruny a na cigarety o pět korun.

Hostem videopocastu Byznys kafe byla vedoucí partnerka poradenské společnosti RSM Monika Marečková

Platy hodlá zvyšovat více než polovina firem, zjistil průzkum poradenské firmy

Senát pak během projednávání daňového balíčku upozornil na návrh Petra Fialy, senátora za KDU-ČSL a starosty Letohradu, na nesrovnalost v přístupu k méně škodlivým náhražkám kouření, když většinově přijal doporučující usnesení volající po uvolnění marketingových omezení toho, jak mohou maloobchodníci motivovat své zákazníky, aby si místo cigaret zakoupili jejich méně škodlivé alternativy.

Kouří třetina dospělých

Od ledna totiž platí omezení slev a poskytování jakýchkoli výhod například při nákupu zahřívaného tabáku a zároveň maloobchodníci nesmí koupi zahřívaného tabáku prezentovat jako ekonomicky výhodnou, přestože se zněj platí nižší daň. Právě tyto změny chce Senát odstranit.

V Česku kouří přibližně třetina dospělých, píše nejnovější Souhrnná zpráva o závislostech v České republice. Ta také upozorňuje, že podíl kuřáků v populaci přibližně do roku 2015 klesal, od té doby ale stagnuje.

Přečtěte celý článek