Výsledky ruských voleb na Ukrajině nikdy neuznáme, tvrdí EU. Kreml podle ní ponese následky

před 1 měsíc 35

V Rusku samotném hlasování doprovázel „alarmující nárůst porušování občanských i politických práv“, dodává EU, podle níž ruští voliči neměli skutečnou možnost výběru a jen omezený přístup k informacím. Legitimitu ruských prezidentských voleb podle EU rovněž podkopává fakt, že úřady k volbám nepřizvaly nezávislé pozorovatele Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva (ODIHR).

K TÉMATU: Rozpad, demokratizace nebo věčná vláda Putina. Analýza předvídá, co čeká Rusko po volbách

V ruských volbách po sečtení drtivé většiny hlasů podle očekávání zvítězil stávající prezident Vladimir Putin, podle ruské ústřední volební komise dostal přes 87 procent. Na druhém místě se umístil Nikolaj Charitonov se ziskem okolo čtyř procent hlasů.

„Strašlivé úmrtí opozičního politika Alexeje Navalného v předvolebním období bylo dalším důkazem narůstajícího systematického utlačování. Mnoha kandidátům bylo znemožněno se voleb účastnit, včetně těch, kteří protestují proti vedení nelegální války (na Ukrajině),“ stojí v unijním prohlášení. Jménem bloku text zveřejnila unijní diplomatická služba jen krátce po začátku pondělního bruselského jednání ministrů zahraničí zemí EU.

Evropaká unie opět zdůraznila svou podporu ukrajinské nezávislosti, suverenitě a územní celistvosti a znovu vyzvala Rusko k zastavení agrese a stažení veškerých vojsk i vojenské techniky ze sousední země.

Přečtěte celý článek