Nakoupíme a vyrobíme víc zbraní pro Ukrajinu, dohodli se Macron, Scholz a Tusk

před 1 měsíc 51

Francie, Německo a Polsko se dohodly na nových dodávkách zbraní Ukrajině. Evropská komise vyčlenila dalších 500 milionů eur na výrobu nábojů, píše server Euronews. Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek navštívil německého kancléře Olafa Scholze a do Berlína přijel také polský premiér Donald Tusk.

Setkání tří státníků se uskutečnilo v rámci skupiny takzvaného „výmarského trojúhelníku“. Scholz uvedl, že se účastníci dohodli na čtyřech prioritách, včetně nákupu většího množství zbraní na světovém trhu.

„Bude rozšířena výroba vojenského vybavení, a to i prostřednictvím spolupráce s partnery na Ukrajině. Budujeme novou koalici schopností pro raketové dělostřelectvo dlouhého doletu v rámci formátu Ramstein. Zintenzivníme také naši podporu v rámci EU,“ uvedl německý kancléř Olaf Scholz.

Macron zdůraznil, že všechny tři strany vyjádřily odhodlání postavit se Rusku a zabránit mu ve vítězství. „Skutečnost, že jsme se v tento den všichni tři sjednotili, stejně jasně definovali situaci na Ukrajině a rozhodně se rozhodli nenechat Rusko nikdy zvítězit a podpořit ukrajinský lid až do konce, je naší silou,“ uvedl francouzský lídr.
Polský premiér v předvečer zasedání prohlásil, že trojka musí „mobilizovat celou Evropu“, aby Kyjevu poskytla tolik potřebnou pomoc.

V pátek Evropská komise vyčlenila 500 milionů eur na posílení výroby dělostřeleckých granátů. Již dříve Evropská unie slíbila Ukrajině dodat milion dělostřeleckých granátů, ale své závazky nesplnila, poznamenala publikace Euronews.

Přečtěte celý článek