Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota, varují Piráti

před 1 týden 33

Dnešní balíček opatření v zemědělství se výrazně vymyká tomu, jak se obvykle připravují a projednávají podobné návrhy. Považujeme to za selhání eurokomisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského (PiS), jehož komunikace směrem k zemědělcům je dlouhodobě nedostatečná. Aktuální změny to bohužel nenapraví, dokonce možná situaci ještě zhorší,“ varuje pirátský europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa. Sám hlasoval proti, stejně jako jeho pirátští kolegové.

Podle Peksy jsou změny šité horkou jehlou, v návrhu chybí vyčíslení dopadů a odůvodnění změn je jen obecné. To může v praxi vyvolat zmatky ohledně toho, jaká pravidla vlastně platí a jaký byl smysl balíčku opatření. „Rozvolňuje se několik různých režimů najednou, například pro využití půdy, střídání osiva nebo pro použití chemických přípravků v zemědělství. Kvůli nejasnému výkladu se může stát, že na tom prodělají malí a poctiví farmáři, kteří by si rádi uchovali úrodnou půdu i pro další generace. A naopak ze změn mohou těžit velké agroholdingy,“ vysvětluje problematickou podstatu změn Mikuláš Peksa.

Evropské zemědělství je z velké části závislé na dotacích, v současnosti do něj putuje skoro čtvrtina evropského rozpočtu. Také kontrola dotací bude podle pirátských zástupců v europarlamentu kvůli přijatým změnám složitější. „Zemědělci skutečně potřebují účinnou podporu. Změnu klimatu zažívají z první ruky, vidí sucho, škody na úrodě, degradaci půdy. Aktuální návrhy pana komisaře Wojciechowského jim ale potřebnou pomoc nepřinesou, je to vysloveně promarněná šance,“ uzavírá Mikuláš Peksa.

Přečtěte celý článek